dzień herbaty

15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty

Photo by Lydia Matzal on Unsplash

Kto z Nas nie lubi rozgrzewającej i aromatycznej herbaty zwłaszcza podczas długich, zimowych wieczorów? Herbata jest bez wątpienia jednym z najbardziej popularnych napojów. Ale czy warto po nią sięgać? I jaki ma wpływ na Nasze zdrowie?

Pierwszy raz Święto Herbaty odbyło się w Indiach, a dokładnie w Nowym Delhi 15 grudnia 2005 roku. Celem organizatorów było zwrócenie uwagi rządów i opinii publicznej na branżę herbacianą oraz na warunki pracy ludzi zatrudnionych na plantacjach. W Polsce celebrujemy ten dzień od 2015 roku.

Herbata

Herbata jest napojem odkrytym w Chinach i znanym ludzkości od blisko 5000 lat. Napar przygotowywany jest najczęściej z liści i pąków liściowych rośliny Camellia sinensis lub jej odmian. Roślina ta pochodzi z Południowej Azji. Jej krzewy są wysokie na ok. 3 metry, a liście przypominają kwiat róży. Uprawiana jest przede wszystkim w klimacie tropikalnym.

Rodzaje herbaty

Wyróżniamy 6 podstawowych rodzajów herbaty:

  • herbata czarna,
  • herbata zielona,
  • herbata czerwona (pu-erh),
  • herbata biała,
  • herbata żółta,
  • herbata turkusowa (oolong)

Potocznie herbatą nazywa się również Yerba Mate czy Rooibos oraz liczne herbatki ziołowe, ale nie są to napary przygotowywane z jej liści. Obecnie herbata jest wzbogacona o wiele dodatkowych smaków i aromatów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Czy herbata jest zdrowa?

Udowodniono, że herbata ma zdrowotny wpływ na organizm człowieka. W chińskiej tradycji uznawana nawet za eliksir nieśmiertelności. Jest bogata w kofeinę oraz przeciwutleniacze. Działa pobudzająco, a także obniża poziom cholesterolu, normuje ciśnienie krwi, wspomaga regulację trawienia i co ważne odpręża oraz uspokaja. Można jej przypisać także działanie zapobiegające chorobom nowotworowym. Wykorzystywana jest również w kosmetologii oraz medycynie.

Jak parzyć herbatę prawidłowo?

Oczywiście jest to uzależnione od jej rodzaju. Tę najbardziej popularną w Naszych domach - czarną herbatę , parzymy ok. 3-5 minut w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza. Po upływie tego czasu najlepiej wyciągnąć herbatę, ponieważ może to zmieniać jej smak na gorzki. Najbardziej esencjonalna będzie herbata liściasta i właśnie taką powinniśmy wybierać.

Warto zatem sięgnąć po herbatę, szczególnie w zimne dni i docenić jej rozgrzewające działanie. Zimą świetnym dodatkiem wzbogacającym smak będzie np. korzeń imbiru, cynamon, goździki, kardamon, sok malinowy, miód naturalny lub po prostu świeże owoce. Wybierzmy swoją ulubioną wersję i cieszmy się chwilą relaksu.

Trzymajcie się ciepło!

Avatar of Klaudia Okularczyk-Rasińska
Właścicielka salonu Glam Nails Studio, kochająca koty, motocykle, książki i medytację. Fascynuje się technikami ezoterycznymi.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *