Kuchnia azjatycka słynie ze zdrowych, lekkich składników, oryginalnych połączeń i niespotykanych smaków. W przypadku tajskiej kuchni pierwsze co przychodzi nam na myśl to niesamowicie pikantne potrawy. Ale uwaga! Wcale nie musi tak być! Ze względu na wyjątkowość tych dań, warto czerpać inspiracje z kuchni Dalekiego Wschodu, a poziom doprawienia regulować zgodnie z własnymi upodobaniami. To do dzieła! Dziś przedstawiamy przepis na zupę z porem inspirowaną właśnie kuchnią tajską.
Przepis: Zupa z porem - Tajskie smaki
Składniki (porcje: 6)
- 1 litr bulionu
 - 2 piersi z kurczaka
 - makaron ryżowy
 - 5 ząbków czosnku
 - 2 marchewki
 - 1 por
 - 300 g pieczarek
 - 1/2 papryczki chilli
 - 5 cm imbiru
 - 100 ml mleka kokosowego
 - 4 łyżki sosu rybnego
 - 2-3 łyżki miodu
 - 1/2 cytryny
 
Przygotowanie
- Filety z kurczaka kroimy w cienkie paski.
 - Marchewkę i imbir trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pora kroimy w cienkie plasterki.
 - W garnku rozgrzewamy oliwę i łączymy wszystkie warzywa, smażymy przez około 5 minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.
 - Całość zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
 - W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w cienkie plasterki.
 - Do gotującej się zupy dodajemy pieczarki oraz pokrojone w paski piersi z kurczaka.
 - Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
 - Dodajemy sos rybny, miód, mleko kokosowe, sok z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę chilli, sól, pieprz.
 - Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dzielimy na mniejsze części i dodajemy do zupy.
 
