Przejdź do głównej zawartości

W sezonie jesiennym półki uginają od różnych odmian dyni, a my zastanawiamy się co z niej przygotować. Oprócz pysznych i aromatycznych zup dyniowych świetnym pomysłem będą również różnego rodzaju placuszki. Znakomicie sprawdzą się na obiad lub kolację jako lekki i zdrowy posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Proste placuszki z dyni i cukinii z twarożkiem

Składniki (porcje: 2)

  • 200 g dyni
  • 200 g cukinii
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebulka szalotka
  • pęczek koperku
  • szczypta suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • SKŁADNIKI NA TWAROŻEK:
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Dynię oraz cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Wszystkie składniki na placki poza olejem dokładnie wymieszaj w dużej misce.
  • Wlej olej na patelnię i dobrze go rozgrzej.
  • Nakładaj małe porcje z miski na patelnie i smaż z obu stron do zarumienienia.
  • TWAROŻEK PRZYGOTOWANIE:
  • Wyłóż twarożek do miski, dodaj jogurt, sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Rozgnieć widelcem, możesz również użyć blendera dla uzyskania gładkiej masy.
  • Dodaj posiekane zioła i przyprawy, dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.
  • Gotowe! Podawaj nałożony na ciepłe placuszki, posyp koperkiem.
  • Smacznego!

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 3

Klaudia Okularczyk-Rasińska

Właścicielka salonu Glam Nails Studio, kochająca koty, motocykle, książki i medytację. Fascynuje się technikami ezoterycznymi.