W sezonie jesiennym półki uginają od różnych odmian dyni, a my zastanawiamy się co z niej przygotować. Oprócz pysznych i aromatycznych zup dyniowych świetnym pomysłem będą również różnego rodzaju placuszki. Znakomicie sprawdzą się na obiad lub kolację jako lekki i zdrowy posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Przepis: Proste placuszki z dyni i cukinii z twarożkiem
Składniki (porcje: 2)
- 200 g dyni
- 200 g cukinii
- 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebulka szalotka
- pęczek koperku
- szczypta suszonego czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)
- sól i pieprz (do smaku)
- SKŁADNIKI NA TWAROŻEK:
- 200 g półtłustego twarogu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Dynię oraz cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki na placki poza olejem dokładnie wymieszaj w dużej misce.
- Wlej olej na patelnię i dobrze go rozgrzej.
- Nakładaj małe porcje z miski na patelnie i smaż z obu stron do zarumienienia.
- TWAROŻEK PRZYGOTOWANIE:
- Wyłóż twarożek do miski, dodaj jogurt, sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Rozgnieć widelcem, możesz również użyć blendera dla uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj posiekane zioła i przyprawy, dopraw do smaku i ponownie wymieszaj.
- Gotowe! Podawaj nałożony na ciepłe placuszki, posyp koperkiem.
- Smacznego!