Kiszone pomidorki malinowe

Klaudia Okularczyk

261Drukuj 5/5

Kiszonki są niezwykle zdrowe, posiadają szereg wartości odżywczych, wpływają bardzo korzystnie na odporność, wspierają pracę jelit i są naturalnym probiotykiem. Gdy mówimy o kiszonkach, pierwsze co przychodzi nam na myśl to przede wszystkim kiszone ogórki oraz kapusta. Okazuje się jednak, że kisić możemy różne warzywa i owoce, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia no i oczywiście walory smakowe. Poniżej przedstawiamy przepis na kiszone pomidorki malinowe.

Przepis na: Kiszone pomidorki malinowe

Składniki

  • ok. 1 kg dużych pomidorków malinowych (na gałązce)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • kawałek chrzanu
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • litr wody
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie

  • Pomidorki myjemy i przekłuwamy wykałaczką na wylot.
  • Tak przygotowane wkładamy do słoików wraz z przyprawami (dokładnie jak w przypadku ogórków).
  • Gotujemy wodę z solą. Gorącą wodą zalewamy słoiki.
  • Zakręcamy i pozostawiamy w kuchni na przynajmniej tydzień, a by zaczęły fermentować. Po upływie tygodnia lub dłużej pomidorki są gotowe do spożycia. Przechowywane w chłodnym miejscu będą nadawać się do spożycia nawet przez 2 miesiące. Aby przechowywać je dłużej należy je zapasteryzować.

Oceń artykuł:

Komentarze