Kuchnia azjatycka słynie ze zdrowych, lekkich składników, oryginalnych połączeń i niespotykanych smaków. W przypadku tajskiej kuchni pierwsze co przychodzi nam na myśl to niesamowicie pikantne potrawy. Ale uwaga! Wcale nie musi tak być! Ze względu na wyjątkowość tych dań, warto czerpać inspiracje z kuchni Dalekiego Wschodu, a poziom doprawienia regulować zgodnie z własnymi upodobaniami. To do dzieła! Dziś przedstawiamy przepis na zupę z porem inspirowaną właśnie kuchnią tajską.
Przepis: Zupa z porem - Tajskie smaki
Składniki (porcje: 6)
- 1 litr bulionu
- 2 piersi z kurczaka
- makaron ryżowy
- 5 ząbków czosnku
- 2 marchewki
- 1 por
- 300 g pieczarek
- 1/2 papryczki chilli
- 5 cm imbiru
- 100 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2-3 łyżki miodu
- 1/2 cytryny
Przygotowanie
- Filety z kurczaka kroimy w cienkie paski.
- Marchewkę i imbir trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę, pora kroimy w cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i łączymy wszystkie warzywa, smażymy przez około 5 minut na niewielkim ogniu, ciągle mieszając.
- Całość zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania.
- W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w cienkie plasterki.
- Do gotującej się zupy dodajemy pieczarki oraz pokrojone w paski piersi z kurczaka.
- Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
- Dodajemy sos rybny, miód, mleko kokosowe, sok z połowy cytryny, posiekaną drobno papryczkę chilli, sól, pieprz.
- Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dzielimy na mniejsze części i dodajemy do zupy.