Który miód wybrać? Właściwości i zastosowania miodów

Klaudia O
6 kwietnia, 2021

Good Vibes325 5/5

fot. Photo by Mareefe from Pexels

Naturalny miód, prócz walorów smakowych, posiada również właściwości lecznicze. Każdy organizm jest inny, zatem powinniśmy wybrać dla siebie miód, którego właściwości będą odpowiadały naszym potrzebom. Który miód wybrać? Jakie są rodzaje miodów? Który miód będzie najlepszy? Poznajmy ich właściwości i zastosowania.

Miód

Produkt naturalny, który wytwarzany jest z nektaru kwiatowego lub spadzi, głównie przez pszczoły. Pszczoły znoszą do ula nektar kwiatowy lub spadź i pod wpływem enzymów, sacharoza jest przetwarzana w glukozę oraz fruktozę. Miód często stosowany jako substytut cukru, ponieważ jest on słodkim produktem spożywczym, może być również wytwarzany przez osy, ale zdarza się, że zbierają one nektar z roślin trujących dla człowieka. Dlatego najlepszym wyborem będzie miód pszczeli.

Rodzaje miodów naturalnych

Photo by Pixabay from Pexels

Miody nektarowe (kwiatowe)

Miody nektarowe – najpopularniejszy rodzaj miodu, pochodzi najczęściej z różnych rodzajów roślin (miód wielokwiatowy), jednak można uzyskać miody odmianowe, które mają przewagę nektaru konkretnej rośliny, wyróżniamy m.in.: miód rzepakowy, miód gryczany, miód wrzosowy, miód akacjowy, miód lipowy, miód manuka, miód malinowy. Do jego właściwości leczniczych możemy przypisać m.in., wspomaganie detoksykacji wątroby, regulację układu pokarmowego oraz układu krążenia.

Miody spadziowe

Miody spadziowe – uznawane za najzdrowsze. Wyróżniamy miody ze spadzi drzew liściastych oraz iglastych, powstają one z drzew np. jodły, sosny , brzozy, dębu czy klonu. Ich działanie jest przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wykrztuśne, dlatego świetnie sprawdzą się przy przeziębieniach. Korzystnie wpływają również na układ krwionośny, układ nerwowy, serce czy schorzenia stawów. Dzięki właściwościom odtruwającym wspomagają leczenie anemii, regulują przemianę materii oraz zapobiegają nowotworom. Polecane, również przez stomatologów, ponieważ mają działanie zapobiegające tworzeniu się kamienia nazębnego.

Miody mieszane

Miody mieszane (spadziowo – nektarowe oraz nektarowo – spadziowe) – połączenie dwóch powyższych rodzajów miodu, działa antybakteryjnie, wykazuje działanie moczopędne i przeciwzapalne, stosowany w leczeniu schorzeń serca, układu krążenia, dróg oddechowych.

Właściwości i zastosowania miodów

Aby wybrać odpowiedni miód dla siebie, warto poznać poszczególne właściwości, a jest ich naprawdę wiele.

Photo by Vero Photoart on Unsplash

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy – pozyskiwany z pyłku i nektaru kwitnącego rzepaku. Zawiera m.in. potas, żelazo, bor oraz magnez. Wpływa pozytywnie na układ krążenia i zapobiega nadciśnieniu. Może być stosowany również zewnętrznie na skórę np. przy oparzeniach. Zawiera dużo glukozy, przez co osoby chore na cukrzycę, powinny ograniczać jego spożycie.

Miód gryczany

Miód gryczany – pszczoły pozyskują go z nektaru gryki zwyczajnej. Zawiera żelazo magnez i dużą ilość witaminy C. Szczególnie polecany osobom z anemią i przy osłabieniu organizmu. Wspomaga również układ krążenia oraz gojenie się ran.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy – dzięki zawartości olejków eterycznych jest niezwykle aromatyczny. Polecany przy przeziębieniach, ponieważ zapobiega rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów. Działa również rozgrzewająco. Wspiera w leczeniu chorób oczu, serca, układu krążenia oraz układu pokarmowego. Znalazł również zastosowanie w kosmetyce dzięki właściwościom wygładzającym.

Miód akacjowy

Miód akacjowy – pozyskiwany w okresie kwitnienia akacji. Zdecydowanie najsłodszy z miodów. Polecany przy schorzeniach nerek, układu moczowego, a nawet przy wrzodach żołądka. Sprawdzi się również przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa uspokajająco i regeneruje organizm.

Miód lipowy

Miód lipowy – pozyskiwany z nektaru lipy. Polecany w przewlekłych przeziębieniach, anginach przez właściwości antybiotyczne. Sprawdzi się również w schorzeniach reumatycznych, nerwicach i problemami ze snem.

Miód manuka

Miód manuka – pozyskiwany z nektaru i pyłku kwiatów drzewa herbacianego. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga leczenie zapalenia dziąseł. Wspiera również w walce z chorobami układu krążenia, układu nerwowego, nadciśnienia i przewodu pokarmowego. Podnosi odporność organizmu. Z powodzeniem stosowany również na skórę w upiększaniu oraz leczeniu zmian skórnych np. trądziku różowatego czy odleżyn.

Miód malinowy

Miód malinowy – aromatyczny ze względu na pozyskiwanie go z kwiatów malin. Wykazuje działanie napotne i rozgrzewające co wspomaga w walce z przeziębieniem i osłabieniem organizmu. Naturalny środek antybakteryjny. Podobnie jak inne miody dobrze wpływa na układ krążenia, układ nerwowy, układ pokarmowy i wątrobę. Ma działanie odprężające i korzystnie wpływa na skórę.

5 / 5. 3