Kokos, mango, mascarpone i biszkopty. Brzmi obłędnie? I tak też smakuje! Dziś podrzucamy przepis na niezawodne tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – w towarzystwie mango! A w dodatku, bez pieczenia! Kto ma ochotę spróbować?
Przepis: Tiramisu z mango
Składniki (porcje: 1)
- Około 200g biszkoptów
- Przecier z jednego mango i dwóch jabłek albo gotowy ze słoika.
- 1 dojrzałe mango ( może być również z puszki)
- 50ml likieru kokosowego (np. Malibu)
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 125g mascarpone
- Około 30g wiórków kokosowych
Przygotowanie
- W misce mieszamy przecier z likierem kokosowym.
- Na dnie naczynia do pieczenia wykładamy biszkopty i wylewamy połowę, zmieszanego przecieru.
- W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.
- Mango kroimy w małą kostkę i dodajemy do śmietany.
- Połowę masy równomiernie rozprowadzamy na biszkoptach.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy kolejną warstwę biszkoptów.
- Na nową warstwę biszkoptów nakładamy resztę przecieru oraz resztę kremu.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi i wsadzamy do lodówki.