Tiramisu z mango

Izabela Kostka

151Drukuj 5/5

tiramisu z mango

Kokos, mango, mascarpone i biszkopty. Brzmi obłędnie? I tak też smakuje! Dziś podrzucamy przepis na niezawodne tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – w towarzystwie mango! A w dodatku, bez pieczenia! Kto ma ochotę spróbować?

Przepis na: Tiramisu z mango

Składniki (porcje: 1)

  • Około 200g biszkoptów
  • Przecier z jednego mango i dwóch jabłek albo gotowy ze słoika.
  • 1 dojrzałe mango ( może być również z puszki)
  • 50ml likieru kokosowego (np. Malibu)
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g mascarpone
  • Około 30g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • W misce mieszamy przecier z likierem kokosowym.
  • Na dnie naczynia do pieczenia wykładamy biszkopty i wylewamy połowę, zmieszanego przecieru.
  • W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.
  • Mango kroimy w małą kostkę i dodajemy do śmietany.
  • Połowę masy równomiernie rozprowadzamy na biszkoptach.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy kolejną warstwę biszkoptów.
  • Na nową warstwę biszkoptów nakładamy resztę przecieru oraz resztę kremu.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi i wsadzamy do lodówki.

Oceń artykuł:

Komentarze