Ocet jabłkowy jest to uniwersalny, naturalny środek, który powstaje w procesie fermentacji jabłek. Miał on swoich zwolenników już w okresie starożytności, kiedy to Kleopatra wypijała go wraz z wodą po obfitym posiłku, aby jak najdłużej móc wszystkich zachwycać swoją wspaniałą figurą, a nie musieć odmawiać sobie smakołyków. Dzisiaj zastosowanie octu jest już znacznie szersze, niż tylko to odchudzające, a jego wszechstronność może wręcz zadziwić.
Ocet jabłkowy
Przepis na ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy można kupić gotowy, bądź przygotować go samodzielnie. Kupując, ten dostępny na sklepowych pólkach, należy zwrócić uwagę, aby był nierafinowany, niepasteryzowany i niepodgrzewany, jego konsystencja mętna, a na dnie butelki powinien znajdować się wytrącony w procesie fermentacji osad.
Ocet jabłkowy można zrobić własnoręcznie, w bardzo prosty sposób. Pokrojonymi w kostkę jabłkami, bez gniazdek, lub obierkami z jabłek (w myśl zasady zero waste) napełniamy do połowy duży słoik, zalewamy całość ciepłą, przegotowaną wodą, tak aby przykryć owoce (niezanurzone mogą spleśnieć). Całość słodzimy cukrem lub miodem: 1 łyżka na każde 250 ml płynu, następnie przykrywamy gazą, przewiązujemy gumką recepturką i odstawiamy w bezpieczne miejsce, np. na parapet. Przez pierwsze kilka dni można raz dziennie owoce przemieszać łyżką drewnianą. W trakcie fermentacji owoce będą się pienić i wydzielać charakterystyczny zapach. Cały proces kończy się po 3 – 4 tygodniach, kiedy znikną wszystkie bąbelki powietrza. Tak powstały ocet przecedzamy do wyparzonych butelek i używamy na kilka, opisanych poniżej sposób.
Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest znanym od pokoleń rozwiązaniem, wspomagającym organizm w procesie odchudzania. Reguluje poziom cukru we krwi oraz nasila uczucie sytości, dzięki zawartości pektyny. Ponadto pobudza procesy trawienne, jest sprzymierzeńcem w walce ze zgagą, refluksem, uczuciem ciężkości w żołądku. Dla osób, które mają problem ze zbyt wysokim cholesterolem, spożywanie roztworu octu i wody, wesprze rozkładanie tłuszczy i ustabilizuje jego prawidłowy poziom, zmniejszając ryzyko groźnych chorób cywilizacyjnych: miażdżycy, udaru mózgu, chorób wieńcowo–naczyniowych oraz cukrzycy (dzięki obniżeniu poziomu glukozy we krwi). Regularne picie octu wpływa na organizm antyoksydacyjnie: spowalnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo.
Nawet, jeśli nie zauważymy szybkich efektów stosowania octu jabłkowego, nie warto się zrażać. Naturalna pielęgnacja i suplementacja, zawsze wymagają więcej czasu i cierpliwości, niż tradycyjne kuracje, czy kosmetyki, nasączone związkami chemicznymi. Ponadto ocet jabłkowy, warto stosować także przez wzgląd na witaminy i związki mineralne, które dostarcza organizmowi: B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy, witaminę C, sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez oraz liczne enzymy, aminokwasy i związki polifenolowe.
Spożywanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy najlepiej pić rano, na czczo, kilkanaście minut przed śniadaniem. Dwie łyżki octu należy rozcieńczyć w połowie szklanki wody. Na początku, jego cierpki smak może sprawiać trudności przy przełykaniu, jednak z biegiem czasu na pewno się do niego przyzwyczaimy. Ewentualnie roztwór można posłodzić cukrem lub miodem. Jednak jeśli stosujemy go, aby schudnąć, to należy pamiętać, że w ten sposób spożywamy dodatkowe kalorie. W takim przypadku, ocet jabłkowy bezpieczniej jest dodać do koktajlu owocowo – warzywnego, bądź ulubionej sałatki. Jedna łyżka stołowa octu to zaledwie 3 kcal!
Bardzo ważne, aby nigdy nie pić octu nierozcieńczonego, ponieważ może on uszkodzić szkliwo zębów.
Ocet jabłkowy w kuchni
Ocet jabłkowy warto mieć pod ręką również podczas gotowania. Zmieszany z oliwą z oliwek, musztardą i miodem, dopełni smak nawet najprostszej sałatki. Dodany do barszczu czerwonego, wydobędzie kwasowość z buraków czerwonych. Sprawdzi się również jako marynata do ryb albo mięs. Wystarczy go połączyć z różnymi przyprawami, np. ćwierć szklanki octu jabłkowego zmieszać z łyżeczką tymianku, ziół prowansalskich, rozmarynu, dwoma liśćmi laurowymi, szczyptą chilli, trzema ząbkami czosnku, solą i pieprzem do smaku oraz trzema łyżkami oleju.
Ocet jabłkowy można zastosować jako środek do mycia owoców i warzyw - zmniejszy ilość pestycydów i bakterii. Ponadto może być używany jako naturalny preparat do sprzątania domu. Podłogi umyte roztworem octu i wody, na dłużej pozostaną lśniące i bez smug.
Ocet jabłkowy jako element pielęgnacji
Ze względu na swoje szerokie zastosowanie, ocet jabłkowy warto przechowywać nie tylko w kuchni, ale również w łazience. Idealnie sprawdzi się jako jeden z elementów pielęgnacji skóry ciała, twarzy oraz włosów.
Ocet ma pH zbliżone do odczynu zdrowej skóry: 5,5. Dlatego posiadaczki cery tłustej, z zaskórnikami i wypryskami, powinny przemywać nim twarz. Regularne stosowanie kuracji przyniesie widoczne efekty w postaci zwężonych porów, zagojenia niedoskonałości, wyrównania kolorytu, zadba również o utrzymanie odpowiedniego nawilżenia, które jest ogromnie ważne u osób posiadających powyższy typ cery. Osoby borykające się z przebarwieniami także powinny zaprzyjaźnić się z octem jabłkowym i stosować go jako tonik. Wyraźnie zmniejszy plamy, powstałe w wyniku niestosowania filtrów przeciwsłonecznych lub tych, związanych ze starzeniem się skóry.
Ocet jabłkowy można stosować do kąpieli. Wystarczy dodać do wanny kilka kropel, aby zmiękczyć wodę, a przy okazji usunąć nadmiar toksyn z organizmu, wygładzić, nawilżyć skórę, odprężyć się i ukoić wszelkie stany zapalne. Zażywanie takiej kąpieli jest doskonałym wstępem przed usunięciem uporczywego, zrogowaciałego naskórka ze stóp, a w szczególności z pięt. Zmiękczony w ten sposób pozwoli się łatwiej i efektywniej speelingować.
Ocet jabłkowy jest świetnym rozwiązaniem w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Można go stosować jako wcierkę w skalp, aby pozbyć się łupieżu oraz nawilżyć skórę. Ocet należy wymieszać z wodą w proporcji 1:4, wetrzeć dokładnie w skórę głowy, pozostawić na 30 minut, następnie umyć włosy szamponem. Kurację najlepiej stosować przed każdym myciem, aż do momentu pozbycia się problemu. Ponadto, jest to dobry sposób dla osób, które posiadają włosy szybko przetłuszczające się. Dzięki swoim właściwościom, ocet lepiej doczyszcza i pozostawia skórę świeżą na dłużej. Warto zamienić suchy szampon na powyższą mieszankę z wody i octu, ponieważ, w przeciwieństwie do tego pierwszego, nie będzie powodował wysuszenia skóry, wręcz przeciwnie. Ocet jabłkowy sprawdzi się również jako płukanka do włosów matowych i farbowanych. Wystarczy rozmieszać 1-2 łyżki octu z 1 litrem wody. Takim roztworem spłukać umyte szamponem włosy, poczekać 2 minuty i wypłukać je jeszcze raz letnią wodą. Nie dość, że włosy staną się bardziej lśniące, to jeszcze będą mniej się plątać i łatwiej rozczesywać.
Link do nowego artykułu na temat octu jabłkowego: https://variance.pl/zdrowie-uroda/ocet-jablkowy-hit-czy-kit/