Szparagi – sezon na te zdrowe i pyszne warzywa właśnie trwa! Możemy się nimi cieszyć tylko kilka tygodni w roku czyli mniej więcej od połowy kwietnia do połowy czerwca. Warto w tym okresie wzbogacić swoją dietę o szparagi, ponieważ są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo są bardzo nisko kaloryczne, a także są uznawane za silny naturalny afrodyzjak.
Przepis: Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską
Składniki (porcje: 6)
- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g)
- pęczek zielonych szparagów
- szynka parmeńska – cienko pokrojona lub boczek w plastrach
- ser żółty lub mozzarella w plastrach
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- jajo (opcjonalnie)
- sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozpakowujemy i rozkładamy na blacie, a następnie wycinamy z niego 6 kwadratów (kroimy ciasto wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek na 3 części)
- Szparagi myjemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie osuszamy szparagi, obtaczamy każdy po kolei w oliwie z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Przyprawione szparagi (dolną część) owijamy szynką parmeńską lub boczkiem.
- Na każdym kwadracie ciasta francuskiego układamy plasterek wybranego sera.
- Przygotowane szparagi kładziemy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, po ukosie, zawijamy w kopertę i zlepiamy na środku. Wierzch możemy posmarować białkiem jaja lub rozbełtanym całym jajem. Możemy również posypać całość np. sezamem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut i gotowe. Smacznego!
