Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską

Klaudia Okularczyk

, 1077Drukuj 5/5

Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską / fot. Klaudia Okularczyk

Szparagi – sezon na te zdrowe i pyszne warzywa właśnie trwa! Możemy się nimi cieszyć tylko kilka tygodni w roku czyli mniej więcej od połowy kwietnia do połowy czerwca. Warto w tym okresie wzbogacić swoją dietę o szparagi, ponieważ są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo są bardzo nisko kaloryczne, a także są uznawane za silny naturalny afrodyzjak.

Przepis na: Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską

Składniki (porcje: 6)

  • opakowanie ciasta francuskiego (ok. 250 g)
  • pęczek zielonych szparagów
  • szynka parmeńska – cienko pokrojona lub boczek w plastrach
  • ser żółty lub mozzarella w plastrach
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jajo (opcjonalnie)
  • sezam (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Ciasto francuskie rozpakowujemy i rozkładamy na blacie, a następnie wycinamy z niego 6 kwadratów (kroimy ciasto wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek na 3 części)
  • Szparagi myjemy, odłamujemy lub odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie osuszamy szparagi, obtaczamy każdy po kolei w oliwie z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Przyprawione szparagi (dolną część) owijamy szynką parmeńską lub boczkiem.
  • Na każdym kwadracie ciasta francuskiego układamy plasterek wybranego sera.
  • Przygotowane szparagi kładziemy na środek kwadratu z ciasta francuskiego, po ukosie, zawijamy w kopertę i zlepiamy na środku. Wierzch możemy posmarować białkiem jaja lub rozbełtanym całym jajem. Możemy również posypać całość np. sezamem.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut i gotowe. Smacznego!

 

Komentarze