Święta Wielkanocne tuż-tuż! Spieszymy z naszymi Wielkanocnymi inspiracjami! Zdecydowany numer jeden w tym temacie to niesamowicie smaczny i pyszny Tort Wielkanocny Schoko-Bons! Pokochają go wszystkie dzieci, dorośli zresztą też. W smaku przypomina Ferro Rocher i Kopiec kreta. Czyli połączenie idealne. Dzięki zawartości twarogu nie jest za słodki, naprawdę nie można mu się oprzeć.
Przepis na: Schoko-Bons, Wielkanocny Tort
Składniki (porcje: 1)
- 8 jajek
- Szczypta soli
- 180g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 120g mąki
- 40g Kakao
- 200g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g twarogu z wiaderka
- 250g mascarpone
- 3 łyżki ubitej śmietanki kremówki
- 2 łyżki nutelli
- 50g prażonych siekanych orzechów laskowych
- 1 duży banan
- Czekoladowe jajka typu Choco Bons
- Zajączki z czekolady bądź inna dekoracja
Przygotowanie
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, wszystko ubijamy na sztywną pianę – na najwyższych obrotach przez około 15 minut, w trakcie dodajemy odrobinę wanilii.
- W małej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- Do ubitej piany dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę połączoną z kakao, całość delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 45min.
- Po upieczeniu całkowicie studzimy i wyciągamy z formy.
- Biszkopt w poziomie kroimy na 4 równe blaty.
- W miseczce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
- Do osobnej miseczki przekładamy serek mascarpone, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietanki, miksujemy.
- Do pozostałej ilości śmietanki dodajemy twaróg i miksujemy
- Do mascarpone dodajemy nutellę i miksujemy, następnie dodajemy orzechy.
- Pierwszy biszkopt smarujemy 1/3 ciemnego kremu, na górę wykładamy banana pokrojonego w plasterki.
- Całość pokrywamy 1/3 jasnego kremu.
- Wszystko powtarzamy, aż do wykorzystania ostatniego blatu.
- Przy ostatniej warstwie zostawiamy trochę kremu jasnego i ciemnego na boki tortu.
- Tort przekładamy do lodówki.
- Schłodzony tort wyciągamy ostrożnie z formy i smarujemy kremem boki oraz wierzch.
- Tort dekorujemy czekoladowymi jajkami, zajączkami. Smacznego!