Schoko-Bons, Wielkanocny Tort

Izabela Kostka

1061Drukuj 5/5

Schoko-Bons, Wielkanocny Tort

Święta Wielkanocne tuż-tuż! Spieszymy z naszymi Wielkanocnymi inspiracjami! Zdecydowany numer jeden w tym temacie to niesamowicie smaczny i pyszny Tort Wielkanocny Schoko-Bons! Pokochają go wszystkie dzieci, dorośli zresztą też. W smaku przypomina Ferro Rocher i Kopiec kreta. Czyli połączenie idealne. Dzięki zawartości twarogu nie jest za słodki, naprawdę nie można mu się oprzeć.

Przepis na: Schoko-Bons, Wielkanocny Tort

Składniki (porcje: 1)

  • 8 jajek
  • Szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120g mąki
  • 40g Kakao
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g twarogu z wiaderka
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki ubitej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki nutelli
  • 50g prażonych siekanych orzechów laskowych
  • 1 duży banan
  • Czekoladowe jajka typu Choco Bons
  • Zajączki z czekolady bądź inna dekoracja

Przygotowanie

Schoko-Bons, Wielkanocny Tort - YouTube
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, wszystko ubijamy na sztywną pianę – na najwyższych obrotach przez około 15 minut, w trakcie dodajemy odrobinę wanilii.
  • W małej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  • Do ubitej piany dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę połączoną z kakao, całość delikatnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy w temperaturze 170°C przez ok. 45min.
  • Po upieczeniu całkowicie studzimy i wyciągamy z formy.
  • Biszkopt w poziomie kroimy na 4 równe blaty.
  • W miseczce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
  • Do osobnej miseczki przekładamy serek mascarpone, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietanki, miksujemy.
  • Do pozostałej ilości śmietanki dodajemy twaróg i miksujemy
  • Do mascarpone dodajemy nutellę i miksujemy, następnie dodajemy orzechy.
  • Pierwszy biszkopt smarujemy 1/3 ciemnego kremu, na górę wykładamy banana pokrojonego w plasterki.
  • Całość pokrywamy 1/3 jasnego kremu.
  • Wszystko powtarzamy, aż do wykorzystania ostatniego blatu.
  • Przy ostatniej warstwie zostawiamy trochę kremu jasnego i ciemnego na boki tortu.
  • Tort przekładamy do lodówki.
  • Schłodzony tort wyciągamy ostrożnie z formy i smarujemy kremem boki oraz wierzch.
  • Tort dekorujemy czekoladowymi jajkami, zajączkami. Smacznego!

Komentarze