Rolowane tiramisu

Typ: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich deserów. Podstawą jest oczywiście nasączony mocną kawą biszkopt w towarzystwie serka mascarpone, amaretto, cukru, a także czekolady bądź kakao – wszystko w zależności od indywidualnych preferencji. Dziś podsyłamy przepis na niesamowicie smaczne, rolowane tiramisu!

Przepis na: rolowane tiramisu

Składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300ml śmietany kremówki
  • 30 biszkoptów do tiramisu
  • ok. 200ml espresso
  • Kakao

Przygotowanie

  • Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i całość miksujemy.
  • Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kremówkę i ubijamy na sztywno.
  • Część masy przekładamy do mniejszego pojemnika (będzie nam jeszcze potrzebna), resztę umieszczamy w rękawie cukierniczym.
  • Na papierze do pieczenia układamy nasączone kawą biszkopty.
  • Na biszkoptach za pomocą rękawa cukierniczego rozprowadzamy równomiernie masę, a następnie rozsmarowujemy.
  • Całość posypujemy kakao i za pomocą papieru do pieczenia zwijamy w rulon.
  • Rulon wzmacniamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc lub na minimum 2 h.
  • Następnie odwijamy ciasto z folii, wierzch smarujemy resztą masy i ponownie posypujemy kakao.

5 / 5. 2

Dodaj komentarz