Tiramisu to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych włoskich deserów. Podstawą jest oczywiście nasączony mocną kawą biszkopt w towarzystwie serka mascarpone, amaretto, cukru, a także czekolady bądź kakao – wszystko w zależności od indywidualnych preferencji. Dziś podsyłamy przepis na niesamowicie smaczne, rolowane tiramisu!
Przepis: Rolowane tiramisu
Składniki
- 500g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300ml śmietany kremówki
- 30 biszkoptów do tiramisu
- ok. 200ml espresso
- Kakao
Przygotowanie
- Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i całość miksujemy.
- Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy oraz kremówkę i ubijamy na sztywno.
- Część masy przekładamy do mniejszego pojemnika (będzie nam jeszcze potrzebna), resztę umieszczamy w rękawie cukierniczym.
- Na papierze do pieczenia układamy nasączone kawą biszkopty.
- Na biszkoptach za pomocą rękawa cukierniczego rozprowadzamy równomiernie masę, a następnie rozsmarowujemy.
- Całość posypujemy kakao i za pomocą papieru do pieczenia zwijamy w rulon.
- Rulon wzmacniamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc lub na minimum 2 h.
- Następnie odwijamy ciasto z folii, wierzch smarujemy resztą masy i ponownie posypujemy kakao.