Przejdź do głównej zawartości

Jak urodziny to oczywiście tort! Ale jak to zrobić by trafić w gusta wszystkich gości? Dziś podrzucamy przepis na pyszny tort z malinami i jabłkami. Nie dość, że wygląda obłędnie, to jeszcze lepiej smakuje! No i przecież każdy lubi owoce! 🙂

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Pyszny tort z malinami i jabłkami

Składniki (porcje: 1)

  • 125g miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 4 żółtka
  • 100g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 80g płatków migdałowych
  • 500g jabłek
  • 250g malin
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ewentualnie 50ml wody bądź wina
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  • 125g miękkiego masła przekładamy do miski, dodajemy 50g cukier, 4 żółtka i wyrabiamy masę
  • 100g mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i wsypujemy do masy.
  • Ciasto rozprowadzamy w dwóch formach.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy powoli dodając 200g cukru.
  • Ubite jajka nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
  • Wierch posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Pieczemy w temp.175 ° przez ok 25min.
  • Jabłka kroimy w dobrną kostkę, wrzucamy do garnuszka i dodajemy maliny.
  • Można dodać odrobinę wody lub białego wina.
  • Wyrabiamy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy do masy owocowej.
  • Pierwszy blat ciasta ściągamy z papieru i przekładamy na docelowy talerz.
  • Zakładamy rant i wykładamy masę owocową.
  • Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy i wykładamy na owoce.
  • Wykładamy na owoce.
  • Kładziemy drugi blat ciasta na wierzch.
  • Wkładamy do lodówki do zesztywnienia ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Średnia ocena: 4.9 / 5. Liczba głosów: 10

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź