Jak urodziny to oczywiście tort! Ale jak to zrobić by trafić w gusta wszystkich gości? Dziś podrzucamy przepis na pyszny tort z malinami i jabłkami. Nie dość, że wygląda obłędnie, to jeszcze lepiej smakuje! No i przecież każdy lubi owoce! 🙂
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 80 min | Poziom trudności: TrudnyPrzepis: Pyszny tort z malinami i jabłkami
Składniki (porcje: 1)
- 125g miękkiego masła
- 50g cukru
- 4 żółtka
- 100g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 4 białka
- szczypta soli
- 200g cukru
- 80g płatków migdałowych
- 500g jabłek
- 250g malin
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ewentualnie 50ml wody bądź wina
- 250ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
- 125g miękkiego masła przekładamy do miski, dodajemy 50g cukier, 4 żółtka i wyrabiamy masę
- 100g mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i wsypujemy do masy.
- Ciasto rozprowadzamy w dwóch formach.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy powoli dodając 200g cukru.
- Ubite jajka nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
- Wierch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy w temp.175 ° przez ok 25min.
- Jabłka kroimy w dobrną kostkę, wrzucamy do garnuszka i dodajemy maliny.
- Można dodać odrobinę wody lub białego wina.
- Wyrabiamy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy do masy owocowej.
- Pierwszy blat ciasta ściągamy z papieru i przekładamy na docelowy talerz.
- Zakładamy rant i wykładamy masę owocową.
- Kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy i wykładamy na owoce.
- Wykładamy na owoce.
- Kładziemy drugi blat ciasta na wierzch.
- Wkładamy do lodówki do zesztywnienia ciasta i posypujemy cukrem pudrem.