Były już pierniczki, szybkie ciasteczka z marmoladą więc nadszedł czas na migdałowe ciasteczka świąteczne! Sprawdź koniecznie nasz przepis na oryginalne, domowe słodkości!
Przepis: Migdałowe ciasteczka świąteczne
Składniki (porcje: 40)
- 180g zimnego masła
- 75g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 200g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 1 białko
- 70g cukru
- Około 100g marmolady
Przygotowanie
- Mąkę, mielone migdały, masło, cukier puder i żółtko mieszamy w malakserze.
- Ciasto zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3/4 mm.
- Za pomocą foremki z rozwałkowanego ciastka wycinamy ciasteczka.
- Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia.
- Następnie ubijamy białko z solą oraz cukrem. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka tworząc małe różyczki.
- Ciasteczka Pieczemy około 12min w temperaturze 150°.
- Po upieczeniu na środek ciasteczka nakładamy marmoladę.