Migdałowe ciasteczka świąteczne

Izabela Kostka

124Drukuj 5/5

Migdałowe ciasteczka świąteczne
Migdałowe ciasteczka świąteczne / fot. Izabela Kostka

Były już pierniczki, szybkie ciasteczka z marmoladą więc nadszedł czas na migdałowe ciasteczka świąteczne! Sprawdź koniecznie nasz przepis na oryginalne, domowe słodkości!

Przepis na: Migdałowe ciasteczka świąteczne

Składniki (porcje: 40)

  • 180g zimnego masła
  • 75g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 200g mąki
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 białko
  • 70g cukru
  • Około 100g marmolady

Przygotowanie

Migdałowe ciasteczka świąteczne - YouTube
  • Mąkę, mielone migdały, masło, cukier puder i żółtko mieszamy w malakserze.
  • Ciasto zagniatamy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3/4 mm.
  • Za pomocą foremki z rozwałkowanego ciastka wycinamy ciasteczka.
  • Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia.
  • Następnie ubijamy białko z solą oraz cukrem. Ubite białko przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka tworząc małe różyczki.
  • Ciasteczka Pieczemy około 12min w temperaturze 150°.
  • Po upieczeniu na środek ciasteczka nakładamy marmoladę.

Komentarze