Marchewkowy Gin Tonic

Izabela K
23 marca, 2021

51 5/5

Jak każdy wie, marchew jest zdrowa, wyjątkowo mało kaloryczna, dobra dla systemu odpornościowego i wzrostu komórek. Zawiera mnóstwo keratyny, witaminy B6, B1 oraz B2. Obojętnie czy surowa, czy ugotowana, w sosach, zupach, sałatkach, ciastach albo po prostu jako przekąska lub sok – marchew jest super warzywem w naszych kuchniach. Punktualnie przed Wielkanocą mamy dla Was sposób w jaki można wykorzystać te pomarańczowe warzywko. Mianowicie, Marchewkowy Gin Tonic we własnym marchewkowym przebraniu. Czy ten drink jest równie zdrowy? O to zapytajcie najlepiej zajączka, on jest w końcu ekspertem od marchewek. Ciekawostka: Wiecie że jeżeli krowa będzie jadła dużo marchwi jej mleko zabarwi się na różowo?! Dzieję się tak dzięki keratynie zawartej w marchwi.

Przepis na: Marchewkowy Gin Tonic

Składniki (porcje: 1)

  • 100 ml schłodzonego soku marchewkowego
  • 100 ml schłodzonego soku pomarańczowego
  • 200 ml schłodzonego Toniku
  • 80 ml schłodzonego Ginu
  • Do dekoracji, zielone liście marchwi

Przygotowanie

  • Sok marchewkowy, sok pomarańczowy, tonik oraz gin mieszamy razem w shakerze.
  • Rozlewamy do dwóch kieliszków i dekorujemy liśćmi marchwi.

5 / 5. 5