Jak każdy wie, marchew jest zdrowa, wyjątkowo mało kaloryczna, dobra dla systemu odpornościowego i wzrostu komórek. Zawiera mnóstwo keratyny, witaminy B6, B1 oraz B2. Obojętnie czy surowa, czy ugotowana, w sosach, zupach, sałatkach, ciastach albo po prostu jako przekąska lub sok – marchew jest super warzywem w naszych kuchniach. Punktualnie przed Wielkanocą mamy dla Was sposób w jaki można wykorzystać te pomarańczowe warzywko. Mianowicie, Marchewkowy Gin Tonic we własnym marchewkowym przebraniu. Czy ten drink jest równie zdrowy? O to zapytajcie najlepiej zajączka, on jest w końcu ekspertem od marchewek.Ciekawostka: Wiecie że jeżeli krowa będzie jadła dużo marchwi jej mleko zabarwi się na różowo?! Dzieję się tak dzięki keratynie zawartej w marchwi.
Przepis: Marchewkowy Gin Tonic
Składniki (porcje: 1)
- 100 ml schłodzonego soku marchewkowego
- 100 ml schłodzonego soku pomarańczowego
- 200 ml schłodzonego Toniku
- 80 ml schłodzonego Ginu
- Do dekoracji, zielone liście marchwi
Przygotowanie
- Sok marchewkowy, sok pomarańczowy, tonik oraz gin mieszamy razem w shakerze.
- Rozlewamy do dwóch kieliszków i dekorujemy liśćmi marchwi.