Przejdź do głównej zawartości

Chyba każdy przynajmniej raz w życiu próbował tradycyjnego, włoskiego deseru tiramisu. Biszkopty, kakao, czekolada, espresso, jajka, mascarpone i amaretto. A gdyby tak przełamać tę słodycz soczystym owocem? Dziś podsyłamy przepis na pyszny deser Mango Tiramisu!

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Mango tiramisu

Składniki (porcje: 1)

  • 200g biszkoptów do tiramisu
  • 1 zblendowane mango
  • 2 zblendowane jabłka
  • 1 mango może być również z puszki
  • 50ml likieru kokosowego
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125g serka mascarpone
  • ok. 30g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • Zblendowane mango oraz jabłka mieszamy razem z likierem kokosowym. Biszkoptami wykładamy dno formy i wylewamy na nie połowę masy owocowej.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone oraz pokrojonym na mniejsze kawałki mango.
  • Połowę kremu wykładamy do formy i posypujemy wiórkami kokosowymi, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
  • Na biszkopty wylewamy resztę masy owocowej i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych. Tak przygotowane tiramisu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź