Chyba każdy przynajmniej raz w życiu próbował tradycyjnego, włoskiego deseru tiramisu. Biszkopty, kakao, czekolada, espresso, jajka, mascarpone i amaretto. A gdyby tak przełamać tę słodycz soczystym owocem? Dziś podsyłamy przepis na pyszny deser Mango Tiramisu!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 120 min | Poziom trudności: ŁatwyPrzepis: Mango tiramisu
Składniki (porcje: 1)
- 200g biszkoptów do tiramisu
- 1 zblendowane mango
- 2 zblendowane jabłka
- 1 mango może być również z puszki
- 50ml likieru kokosowego
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 125g serka mascarpone
- ok. 30g wiórków kokosowych
Przygotowanie
- Zblendowane mango oraz jabłka mieszamy razem z likierem kokosowym. Biszkoptami wykładamy dno formy i wylewamy na nie połowę masy owocowej.
- Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone oraz pokrojonym na mniejsze kawałki mango.
- Połowę kremu wykładamy do formy i posypujemy wiórkami kokosowymi, przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów.
- Na biszkopty wylewamy resztę masy owocowej i wykładamy resztę kremu. Wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych. Tak przygotowane tiramisu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.