Makaron chiński z warzywami

Izabela Kostka

107Drukuj 5/5

Makaron chiński z warzywami

Mamy dla Was kolejny przepis z serii Orientalne Smaki! A jak wiadomo, kuchnia orientalna to niezwykle zdrowa, oryginalna i pełna warzyw, propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny! To co, zaczynamy?

Przepis na: Makaron chiński z warzywami

Składniki (porcje: 4)

  • 1 łyżka tłuszczu kokosowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • 300g brokułów
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 duże pieczarki
  • 200ml rosołu
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 300g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka z połowy limonki
  • 200g makaronu chińskiego

Przygotowanie

  • Na patelnie dajemy dużą łyżkę tłuszczu kokosowego.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę i brokuły.
  • Zalewamy rosołem.
  • Dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy, dwie łyżeczki curry, posiekaną pietruszkę i pieczarki.
  • Dodajemy piersi z kurczaka pokrojone na kawałki i gotujemy.
  • Dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę.
  • Gdy piersi z kurczaka będą ugotowane dodajemy makaron i mieszamy aż zmięknie.

Oceń artykuł:

Komentarze