Walentynki tuż-tuż! Zastanawiacie się w jaki sposób zaskoczyć ukochaną osobę? Jaki prezent podarować? Jak to mówią ‘przez żołądek do serca!’. Dziś podsyłamy Wam super przepis na niesamowicie słodkie i ekspresowe listy walentynkowe! Do dzieła 🙂
Przepis na: Listy walentynkowe – ciasto francuskie
Składniki (porcje: 8)
- rolka ciasta francuskiego
- dżem w kolorze czerwonym
Przygotowanie
- Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów.
- W 8 prostokątach, za pomocą foremki, wycinamy małe serduszka.
- Pozostałe 8 prostokątów smarujemy dżemem.
- Każdy prostokąt z wyciętym serduszkiem układamy na prostokącie posmarowanym dżemem i zagniatamy brzegi widelcem.
- Za pomocą noża, odgniatamy dwie ukośne linie – tak, aby ciastko kształtem przypominał kopertę.
- Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W małej miseczce mieszamy żółtko z odrobią śmietany i smarujemy ciastka.
- Ciasta pieczemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu ciasta francuskiego.