Przejdź do głównej zawartości

Walentynki tuż-tuż! Zastanawiacie się w jaki sposób zaskoczyć ukochaną osobę? Jaki prezent podarować? Jak to mówią 'przez żołądek do serca!’. Dziś podsyłamy Wam super przepis na niesamowicie słodkie i ekspresowe listy walentynkowe! Do dzieła 🙂

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Listy walentynkowe – ciasto francuskie

Składniki (porcje: 8)

  • rolka ciasta francuskiego
  • dżem w kolorze czerwonym

Przygotowanie

  • Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów.
  • W 8 prostokątach, za pomocą foremki, wycinamy małe serduszka.
  • Pozostałe 8 prostokątów smarujemy dżemem.
  • Każdy prostokąt z wyciętym serduszkiem układamy na prostokącie posmarowanym dżemem i zagniatamy brzegi widelcem.
  • Za pomocą noża, odgniatamy dwie ukośne linie – tak, aby ciastko kształtem przypominał kopertę.
  • Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W małej miseczce mieszamy żółtko z odrobią śmietany i smarujemy ciastka.
  • Ciasta pieczemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu ciasta francuskiego.

Video

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 3

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź