Jabłecznik pod pierzynką biszkoptową

Izabela Kostka

670Drukuj 5/5

Jabłecznik pod pierzynką biszkoptową

Każdy kto przynajmniej raz w życiu miał okazję spróbować prawdziwego, domowego jabłecznika, z pewnością pamięta ten wspaniały zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełniający kuchnię. Dziś podsyłamy przepis na pyszny jabłecznik pod biszkoptową pierzynką! Przypomnij sobie ten cudowny smak dzieciństwa!

Przepis na: Jabłecznik pod pierzynką biszkoptową

Składniki

  • 1kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki
  • 2 łyżki likieru jabłkowego
  • 100g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • 250g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 3/4 l mleka
  • 150g cukru

Przygotowanie

Jabłecznik pod pierzynką biszkoptową - YouTube
  • Jabłka kroimy w kostkę i z dodatkiem masła oraz przyprawy do szarlotki podsmażamy na patelni.
  • Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy likier jabłkowy, ostawiamy na bok.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i miksujemy ze sobą.
  • Przygotowanym ciastem wykładamy boki (2/3 wysokości) oraz dno formy do pieczenia.
  • Mleko przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego naczynia i mieszamy z cukrem oraz proszkiem budyniowym.
  • Mleko zagotowujemy, a następnie łączymy z mieszanką mleka, cukru oraz budyniu i całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.
  • Do gotowego budyniu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i mieszamy. Całość odstawiamy na bok.
  • W misce ubijamy jajka razem z cukrem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Budyń przekładamy do blaszki wyłożonej kruchym ciastem.
  • Na górę nakładamy masę budyniową i całość pieczemy w 180°C (góra-dół) przez około 40 minut.
  • Jeżeli biszkopt będzie się bardzo rumienił, można przykryć papierem do pieczenia.

Komentarze