Każdy kto przynajmniej raz w życiu miał okazję spróbować prawdziwego, domowego jabłecznika, z pewnością pamięta ten wspaniały zapach pieczonych jabłek i cynamonu wypełniający kuchnię. Dziś podsyłamy przepis na pyszny jabłecznik pod biszkoptową pierzynką! Przypomnij sobie ten cudowny smak dzieciństwa!
Przepis na: Jabłecznik pod pierzynką biszkoptową
Składniki
- 1kg jabłek pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka przyprawy do szarlotki
- 2 łyżki likieru jabłkowego
- 100g zimnego masła
- 3 jajka
- 75g cukru
- 250g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 l mleka
- 150g cukru
Przygotowanie
- Jabłka kroimy w kostkę i z dodatkiem masła oraz przyprawy do szarlotki podsmażamy na patelni.
- Całość posypujemy cukrem oraz dodajemy likier jabłkowy, ostawiamy na bok.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze i miksujemy ze sobą.
- Przygotowanym ciastem wykładamy boki (2/3 wysokości) oraz dno formy do pieczenia.
- Mleko przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego naczynia i mieszamy z cukrem oraz proszkiem budyniowym.
- Mleko zagotowujemy, a następnie łączymy z mieszanką mleka, cukru oraz budyniu i całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Do gotowego budyniu dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i mieszamy. Całość odstawiamy na bok.
- W misce ubijamy jajka razem z cukrem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Budyń przekładamy do blaszki wyłożonej kruchym ciastem.
- Na górę nakładamy masę budyniową i całość pieczemy w 180°C (góra-dół) przez około 40 minut.
- Jeżeli biszkopt będzie się bardzo rumienił, można przykryć papierem do pieczenia.