Chleb z dodatkiem ziemniaków? Tak! Niezwykle smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu! Sprawdź nasz przepis na Irlandzki chleb ziemniaczany
Przepis na: Irlandzki chleb ziemniaczany
Składniki
- 2 duże ziemniaki
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki mielonej cebuli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + 1/4 szklanki dodatkowo do wyrabiania ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C.
- Obieramy ziemniaki, a następnie jednego z nich kroimy w plastry, drugiego trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Pokrojonego w plastry ziemniaka gotujemy w rondelku do miękkości, a następnie przekładamy do dużej miski i ugniatamy.
- Do miski z ugotowanym ziemniakiem dodajemy drugiego, surowego ziemniaka, wcześniej startego na tarce.
- Następnie dodajemy jajko, białko, olej, mleko, cebulę, kminek, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Mieszamy drewnianą łyżką, aż do momentu gdy całość będzie miękka i lepka.
- Ciasto układamy na posypanej mąką powierzchni. Dodajemy mąkę w razie potrzeby i ugniatamy ciasto, aby uzyskać okrągły kształt o średnicy 20 cm z lekką kopułką.
- Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wycinamy duże „X” na wierzchu ciasta na głębokość około 1cm.
- Pieczemy 55 minut do złotego koloru.
- Schładzamy 1 godzinę przed podaniem.
Smacznego!