Irlandzki chleb ziemniaczany

Magdalena Klosa

476Drukuj 5/5

Chleb z dodatkiem ziemniaków? Tak! Niezwykle smaczny i bardzo łatwy w przygotowaniu! Sprawdź nasz przepis na Irlandzki chleb ziemniaczany

Przepis na: Irlandzki chleb ziemniaczany

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej) + 1/4 szklanki dodatkowo do wyrabiania ciasta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C.
  • Obieramy ziemniaki, a następnie jednego z nich kroimy w plastry, drugiego trzemy na tarce o grubych oczkach.
  • Pokrojonego w plastry ziemniaka gotujemy w rondelku do miękkości, a następnie przekładamy do dużej miski i ugniatamy.
  • Do miski z ugotowanym ziemniakiem dodajemy drugiego, surowego ziemniaka, wcześniej startego na tarce.
  • Następnie dodajemy jajko, białko, olej, mleko, cebulę, kminek, mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Mieszamy drewnianą łyżką, aż do momentu gdy całość będzie miękka i lepka.
  • Ciasto układamy na posypanej mąką powierzchni. Dodajemy mąkę w razie potrzeby i ugniatamy ciasto, aby uzyskać okrągły kształt o średnicy 20 cm z lekką kopułką.
  • Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wycinamy duże „X” na wierzchu ciasta na głębokość około 1cm.
  • Pieczemy 55 minut do złotego koloru.
  • Schładzamy 1 godzinę przed podaniem.

Smacznego!

Oceń artykuł:

Magdalena Klosa

Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Komentarze