Ekspresowy piernik

Izabela Kostka

375Drukuj 5/5

Ekspresowy piernik w czekoladzie
Ekspresowy piernik w czekoladzie / fot. adobe stock

Niedługo Święta, a tu jeszcze sprzątanie, pranie, prasowanie, kilometrowa lista zakupów, prezenty i choinka! Spokojnie! Mamy super przepis na ekspresowy piernik! Z tym przepisem musi się udać! Nawet tuż przed Świętami!

Przepis na: Ekspresowy piernik

Składniki (porcje: 1)

  • 200g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 250ml mleka
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 100g orzechów laskowych mielonych
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 350g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • forma wielkości około 25x35cm

Przygotowanie

Ekspresowy piernik - YouTube
  • Do garnuszka przekładamy masło oraz dodajemy miód.
  • Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła i odstawiamy na bok.
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy.
  • Dodajemy cukier, orzechy oraz przyprawę do piernika.
  • Wlewamy roztopione masło.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Masę przelewamy do formy wielkości około 25x35cm.
  • Pieczemy do suchego patyczka około 30min w temperaturze 175° (termoobieg).
  • Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.
  • Wierz posypujemy posiekanymi orzechami oraz gwiazdkami z cukru.

Komentarze