Niedługo Święta, a tu jeszcze sprzątanie, pranie, prasowanie, kilometrowa lista zakupów, prezenty i choinka! Spokojnie! Mamy super przepis na ekspresowy piernik! Z tym przepisem musi się udać! Nawet tuż przed Świętami!
Przepis: Ekspresowy piernik
Składniki (porcje: 1)
- 200g masła
- 3 łyżki miodu
- 250ml mleka
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100g orzechów laskowych mielonych
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 350g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
- forma wielkości około 25x35cm
Przygotowanie
- Do garnuszka przekładamy masło oraz dodajemy miód.
- Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia masła i odstawiamy na bok.
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy.
- Dodajemy cukier, orzechy oraz przyprawę do piernika.
- Wlewamy roztopione masło.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Masę przelewamy do formy wielkości około 25x35cm.
- Pieczemy do suchego patyczka około 30min w temperaturze 175° (termoobieg).
- Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.
- Wierz posypujemy posiekanymi orzechami oraz gwiazdkami z cukru.