Pamiętasz te pyszne, pachnące i puszyste drożdżówki z kruszonką? Nic straconego! Potrzebujesz jedynie kilku składników! Sprawdź nasz przepis i do dzieła! Gwarantujemy, że warto!
Przepis na: Drożdżówki z kruszonką
Składniki (porcje: 1)
- 220g mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży 7g
- 80g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 500g mąki
- 150g owoców
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Mleko (220g) wlewamy do miski, dodajemy drożdże (7g), cukier (80g), mąkę (500g), sól (1/2 łyżeczki), jajko i na koniec masło (80g).
- Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto przekładamy do formy.
- Na górę wykładamy owoce.
- Kruszonkę robimy w nowej misce. Wsypujemy 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, dwie łyżki masła i miksujemy.
- Gotową kruszonką posypujemy owoce.
- Pieczemy w temp.180° przez ok. 40min