Drożdżówki z kruszonką

Izabela Kostka

179Drukuj 5/5

Drożdżówki z kruszonką

Pamiętasz te pyszne, pachnące i puszyste drożdżówki z kruszonką? Nic straconego! Potrzebujesz jedynie kilku składników! Sprawdź nasz przepis i do dzieła! Gwarantujemy, że warto!

Przepis na: Drożdżówki z kruszonką

Składniki (porcje: 1)

  • 220g mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7g
  • 80g cukru
  • 80g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500g mąki
  • 150g owoców
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  • Mleko (220g) wlewamy do miski, dodajemy drożdże (7g), cukier (80g), mąkę (500g), sól (1/2 łyżeczki), jajko i na koniec masło (80g).
  • Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto przekładamy do formy.
  • Na górę wykładamy owoce.
  • Kruszonkę robimy w nowej misce. Wsypujemy 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, dwie łyżki masła i miksujemy.
  • Gotową kruszonką posypujemy owoce.
  • Pieczemy w temp.180° przez ok. 40min

Oceń artykuł:

Komentarze