Przejdź do głównej zawartości

Hamburger – najbardziej popularna kanapka na świecie. Pyszna bułka, mięso do tego ser i różnego rodzaju dodatki. Dzisiaj w wersji XXL. Zapraszamy!

Typ przepisu: ,

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Domowy Hamburger XXL

Składniki (porcje: 1)

  • 500g mąki
  • 200g wody (letniej)
  • Suche drożdże ok 7g na 500 mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 30g oleju
  • 2 jajka
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Papryka czerwona
  • 30g ketchupu
  • 30g musztardy
  • Ogórki konserwowe ok. 70g
  • 100g boczku w plastrach
  • 7 plasterków sera
  • 1 łyżka mleka
  • 20g sezamu

Przygotowanie

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wodę, suche drożdże, sól, cukier, jajko oraz olej.
  • Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę oraz czosnek drobno siekamy, mieszamy z mięsem.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
  • Boczek podsmażamy na patelni.
  • Ogórki kroimy na cieńkie plasterki.
  • 2/3 wyrośniętego ciasta wykładamy do formy wielkości 24 cm pokrywając ciastem również boki na wysokość ok. 2-3 cm.
  • Na ciasto wykładamy mięso, następnie ketchup razem z musztardą, ogórki oraz boczek.
  • Pokrywamy serem i przykrywamy resztą ciasta. Na końcu smarujemy ciasto z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
  • Całość pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 35-40 min.

Video

Średnia ocena: 4.7 / 5. Liczba głosów: 12

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź