Hamburger – najbardziej popularna kanapka na świecie. Pyszna bułka, mięso do tego ser i różnego rodzaju dodatki. Dzisiaj w wersji XXL. Zapraszamy!
Przepis: Domowy Hamburger XXL
Składniki (porcje: 1)
- 500g mąki
- 200g wody (letniej)
- Suche drożdże ok 7g na 500 mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 30g oleju
- 2 jajka
- 400g mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- Papryka czerwona
- 30g ketchupu
- 30g musztardy
- Ogórki konserwowe ok. 70g
- 100g boczku w plastrach
- 7 plasterków sera
- 1 łyżka mleka
- 20g sezamu
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wodę, suche drożdże, sól, cukier, jajko oraz olej.
- Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie cebulę oraz czosnek drobno siekamy, mieszamy z mięsem.
- Przyprawiamy solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
- Boczek podsmażamy na patelni.
- Ogórki kroimy na cieńkie plasterki.
- 2/3 wyrośniętego ciasta wykładamy do formy wielkości 24 cm pokrywając ciastem również boki na wysokość ok. 2-3 cm.
- Na ciasto wykładamy mięso, następnie ketchup razem z musztardą, ogórki oraz boczek.
- Pokrywamy serem i przykrywamy resztą ciasta. Na końcu smarujemy ciasto z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
- Całość pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 35-40 min.