Domowy chleb

Izabela K
27 kwietnia, 2021

, 252 5/5

Chleb to zdecydowanie najbardziej popularny produkt w polskiej kuchni. Pasuje zarówno na śniadanie, jak i kolację, w wersji na słono lub słodko. A gdyby tak przygotować swój własny, pyszny i chrupiący chleb domowy? Nic prostszego! Potrzebujesz jedynie kilku składników i gotowe! Sprawdź nasz szybki i łatwy przepis na domowy chlebek!

Przepis na: Domowy chleb

Składniki (porcje: 1)

  • 500g mąki
  • 240g lekko podgrzanego piwa
  • 2 łyżeczki suchych drożdży ok.8g
  • 2 łyżeczki suchego zakwasu chlebowego żytniego ok.8g
  • 2 łyżeczki soli
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, ciasto lekko rozciągamy rękami i składamy trzy razy w kopertę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 50min.
  • 10min przed końcem ściągamy pokrywkę by uzyskać pyszną chrupiącą skórkę

5 / 5. 5