Chleb to zdecydowanie najbardziej popularny produkt w polskiej kuchni. Pasuje zarówno na śniadanie, jak i kolację, w wersji na słono lub słodko. A gdyby tak przygotować swój własny, pyszny i chrupiący chleb domowy? Nic prostszego! Potrzebujesz jedynie kilku składników i gotowe! Sprawdź nasz szybki i łatwy przepis na domowy chlebek!
Przepis na: Domowy chleb
Składniki (porcje: 1)
- 500g mąki
- 240g lekko podgrzanego piwa
- 2 łyżeczki suchych drożdży ok.8g
- 2 łyżeczki suchego zakwasu chlebowego żytniego ok.8g
- 2 łyżeczki soli
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, ciasto lekko rozciągamy rękami i składamy trzy razy w kopertę, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 50min.
- 10min przed końcem ściągamy pokrywkę by uzyskać pyszną chrupiącą skórkę