sushi

Domowe sushi

Sushi, czyli japońska potrawa, już dawno skradła serca Europejczyków. Lokale serwujące sushi można znaleźć niemal na każdym rogu, a także w galeriach handlowych, na dworcach, a nawet lotniskach. Wybierając się do restauracji sushi mamy możliwość uczestniczenia w tym niezwykłym procesie, gdy sushi master na naszych oczach przygotowuje wyszukane maki lub nigiri. Sushi z dostawą do domu to z kolei ogromny komfort ze względu na pyszne jedzenie w ulubionym dresie. Jest jeszcze trzecia opcja wymagająca od nas trochę wysiłku, ale zapewniająca wysoki poziom satysfakcji – sushi domowe!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Domowe sushi

Składniki (porcje: 4)

  • 500 g ryżu do sushi
  • sos do ryżu lub 6 łyżek octu ryżowego,1 łyżka cukru i 1/2 łyżeczki soli
  • 10 płatów nori
  • mata bambusowa
  • mieszanka do tempury (opcjonalnie jeśli przygotowujesz krewetki w tempurze)
  • mango
  • awokado
  • ogórek zielony
  • papryka
  • majonez
  • serek śmietankowy philadelphia
  • kawałek surowego łososia
  • 1 dorada
  • 200 g łososia wędzonego
  • kilka krewetek
  • sezam
  • wasabi
  • sos sojowy

Przygotowanie

  • Ryż przesypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, mieszamy i odlewamy wodę – całość powtarzamy kilka razy do momentu aż woda będzie przejrzysta.
  • Ryż ponownie zalewamy wodą w proporcji 1:1 i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uwaga! Ważne by po ugotowaniu nie podnosić pokrywy garnka i pozostawić ryż pod przykryciem na ok 30 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
  • W naczyniu łączymy ocet ryżowy, cukier i sól – mieszankę dodajemy do ryżu lub wybieramy gotowy sos ryżowy.
  • Warzywa kroimy w cienkie paski.
  • Doradę filetujemy, wszystkie ryby kroimy w cienkie paski.
  • Krewetki obieramy, przygotowujemy mieszankę do tempury (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i smażymy krewetki.
  • Na bambusowej macie rozkładamy liść nori.
  • Na górę wykładamy wystudzony ryż i zwilżonymi wodą dłońmi rozprowadzamy jego cienką warstwę.
  • Na dole smarujemy cienki pasek ryżu majonezem lub serkiem philadelphia, a następnie wykładamy rybę, pokrojone warzywa, sezam.
  • Całość rolujemy za pomocą bambusowej maty i gotowe! Mak komponujemy zgodnie z upodobaniami.
Avatar of Magdalena Klosa
Marketing Manager, uwielbia podróże, zwierzęta, zdrowe odżywianie, książki, poradniki, a od niedawna również jogę. Ciągle poszukuje wrażeń :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *