Cytrynowa Babka Wielkanocna

Izabela Kostka

947Drukuj 5/5

Cytrynowa Babka Wielkanocna

Kolejna inspiracja z cyklu Wielkanocne Słodkości to Wielkanocna Babka Cytrynowa, czyli trochę tradycji na świątecznym stole! Przepis jest naprawdę bardzo prosty i przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!

Przepis na: Cytrynowa Babka Wielkanocna

Składniki (porcje: 1)

  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka rozmiar L
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka z jednej cytryny
  • Szklanka cukru pudru
  • Ok.5 łyżek soku z cytryny

Przygotowanie

Cytrynowa Babka Wielkanocna - YouTube
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy szczyptę soli.
  • Gdy masa będzie dobrze utarta dodajemy sok z cytryny oraz jajka (najlepiej pojedynczo).
  • W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórką z cytryny i powoli dodajemy do ucierającego się masła.
  • Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy.
  • Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w 180°C
  • Po upieczeniu ciasto przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Po wystudzeniu, ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy.
  • W małej miseczce łączymy wszystkie składniki na lukier i polewamy nim babkę.
  • Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami, marcepanowymi jajkami oraz kwiatkami z papieru ryżowego.

Komentarze