Kolejna inspiracja z cyklu Wielkanocne Słodkości to Wielkanocna Babka Cytrynowa, czyli trochę tradycji na świątecznym stole! Przepis jest naprawdę bardzo prosty i przypadnie do gustu każdemu łasuchowi!
Przepis: Cytrynowa Babka Wielkanocna
Składniki (porcje: 1)
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka rozmiar L
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Skórka z jednej cytryny
- Szklanka cukru pudru
- Ok.5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy szczyptę soli.
- Gdy masa będzie dobrze utarta dodajemy sok z cytryny oraz jajka (najlepiej pojedynczo).
- W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórką z cytryny i powoli dodajemy do ucierającego się masła.
- Gotowe ciasto przekładamy do silikonowej formy.
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w 180°C
- Po upieczeniu ciasto przekładamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Po wystudzeniu, ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy.
- W małej miseczce łączymy wszystkie składniki na lukier i polewamy nim babkę.
- Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami, marcepanowymi jajkami oraz kwiatkami z papieru ryżowego.