Pierwsze co przychodzi nam na myśl, gdy pomyślimy o rabarbarze to jego charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Co ciekawe, większość z nas błędnie twierdzi, że rabarbar to owoc! A tymczasem rabarbar to warzywo bogate w witaminy A, C, E, K oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, oraz fosfor. Jak wykorzystać je w kuchni? Dziś podsyłamy przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem!
Przepis: Ciasto z rabarbarem
Składniki (porcje: 1)
- Ciasto z rabarbarem:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa rabarbarowa:
- 700g rabarbaru
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 galaretki truskawkowe albo wiśniowe
- 1/2 szklanki wody + budyń waniliowy bez cukru
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietany fix
- 250g serka mascarpone
- 100g herbatników
Przygotowanie
- Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy pojedynczo żółtka.
- Na ubitą masę przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
- Masę przelewamy do formy 25×30 cm i pieczemy ok.25min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
- Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na małym ogniu żeby rabarbar zmiękł. W tym czasie budyń rozrabiamy z wodą.
- Do ugotowanego rabarbaru dodajemy galaretki oraz rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy by masa zgęstniała.
- Przygotowaną masę odstawiamy w zimne miejsce do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
- Wkładamy do lodówki by masa całkowicie stężała. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywno.
- W osobnej misce miksujemy krótko serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy.
- Wykładamy na masę rabarbarową. Na koniec kruszymy herbatniki i posypujemy nimi wierzch ciasta.