Ciasto z rabarbarem

Izabela Kostka

543Drukuj 5/5

Ciasto z rabarbarem

Pierwsze co przychodzi nam na myśl, gdy pomyślimy o rabarbarze to jego charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Co ciekawe, większość z nas błędnie twierdzi, że rabarbar to owoc! A tymczasem rabarbar to warzywo bogate w witaminy A, C, E, K oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, oraz fosfor. Jak wykorzystać je w kuchni? Dziś podsyłamy przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem!

Przepis na: Ciasto z rabarbarem

Składniki (porcje: 1)

  • Ciasto z rabarbarem:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa rabarbarowa:
  • 700g rabarbaru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 galaretki truskawkowe albo wiśniowe
  • 1/2 szklanki wody + budyń waniliowy bez cukru
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietany fix
  • 250g serka mascarpone
  • 100g herbatników

Przygotowanie

  • Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę, dodajemy cukier waniliowy. Dodajemy pojedynczo żółtka.
  • Na ubitą masę przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy 25×30 cm i pieczemy ok.25min w temp. 170 stopni. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
  • Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na małym ogniu żeby rabarbar zmiękł. W tym czasie budyń rozrabiamy z wodą.
  • Do ugotowanego rabarbaru dodajemy galaretki oraz rozrobiony budyń i dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy by masa zgęstniała.
  • Przygotowaną masę odstawiamy w zimne miejsce do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
  • Wkładamy do lodówki by masa całkowicie stężała. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywno.
  • W osobnej misce miksujemy krótko serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy.
  • Wykładamy na masę rabarbarową. Na koniec kruszymy herbatniki i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Oceń artykuł:

Komentarze