Ciasto z owocami i kruszonką to chyba jedno z najpopularniejszych i zarazem najbardziej tradycyjnych domowych wypieków, które przypadną do gustu dosłownie każdemu. W doborze owoców panuje całkowita dowolność, jednak my dzisiaj podsyłamy super przepis na domowe ciasto z jabłkami i kruszonką! Sprawdźcie koniecznie!
Przepis na: Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Ok. 1kg jabłek
- Przyprawa do szarlotki bądź cynamon
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 75 g masła
Przygotowanie
- W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na gęstą, puszystą pianę – ubijanie może potrwać nawet do 15 minut.
- Do miski dodajemy również cukier waniliowy.
- Podczas ubijania masy obieramy i kroimy jabłka na mniejsze kawałki.
- Zmniejszamy obroty miksera i do masy dodajemy olej oraz mleko.
- W miseczce łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijającej się masy.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na górze masy układamy jabłka.
- Całość posypujemy przyprawą do szarlotki lub cynamonem.
- W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę (150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 75 g masła)
- Całość zagniatamy lub miksujemy na gładką masę.
- Masę chłodzimy ok. 15 minut w lodówce.
- Kruszonkę dzielimy na mniejsze kawałki i wykładamy nimi wierzch ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °( góra-dół) przez ok. 40 minut.