Ciasto z jabłkami i kruszonką

Izabela Kostka

720Drukuj 5/5

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Ciasto z owocami i kruszonką to chyba jedno z najpopularniejszych i zarazem najbardziej tradycyjnych domowych wypieków, które przypadną do gustu dosłownie każdemu. W doborze owoców panuje całkowita dowolność, jednak my dzisiaj podsyłamy super przepis na domowe ciasto z jabłkami i kruszonką! Sprawdźcie koniecznie!

Przepis na: Ciasto z jabłkami i kruszonką

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ok. 1kg jabłek
  • Przyprawa do szarlotki bądź cynamon
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 75 g masła

Przygotowanie

Ciasto z jabłkami i kruszonką - YouTube
  • W dużej misce ubijamy jajka z cukrem na gęstą, puszystą pianę – ubijanie może potrwać nawet do 15 minut.
  • Do miski dodajemy również cukier waniliowy.
  • Podczas ubijania masy obieramy i kroimy jabłka na mniejsze kawałki.
  • Zmniejszamy obroty miksera i do masy dodajemy olej oraz mleko.
  • W miseczce łączymy mąkę oraz proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijającej się masy.
  • Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na górze masy układamy jabłka.
  • Całość posypujemy przyprawą do szarlotki lub cynamonem.
  • W misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę (150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 75 g masła)
  • Całość zagniatamy lub miksujemy na gładką masę.
  • Masę chłodzimy ok. 15 minut w lodówce.
  • Kruszonkę dzielimy na mniejsze kawałki i wykładamy nimi wierzch ciasta.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °( góra-dół) przez ok. 40 minut.

Komentarze