Pyszne ciasto z czereśniami, amaretto, budyniem waniliowym i cynamonem. Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Spróbuj koniecznie, a na pewno na stałe wpisze się w Twoje menu imprezowe!
Przepis: Ciasto z czereśniami (Straż pożarna)
Składniki (porcje: 1)
- 2 słoiki duże ( ok. 750ml) czereśni
- 2 budynie waniliowe
- 50ml Amaretto
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 75g cukru
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 75g masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 150ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Kawałki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Czereśnie odsączamy.
- Część soku z czereśni przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego pojemnika.
- Do pojemnika wsypujemy budyń waniliowy i dokładnie mieszamy, całość przelewamy do zagotowanego soku i gotujemy budyń.
- Do ugotowanego budyniu dodajemy czereśnie, amaretto i dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze, dokładnie miksujemy i gotowym ciastem wykładamy formę do pieczenia.
- W malakserze umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę i miksujemy.
- Budyń w połączeniu z czereśniami i amaretto przelewamy do wyłożonej ciastem blaszki.
- Na górę nakładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Masę nakładamy na górę ciasta i posypujemy kawałkami czekolady. Gotowe!