Przejdź do głównej zawartości

Pyszne ciasto z czereśniami, amaretto, budyniem waniliowym i cynamonem. Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Spróbuj koniecznie, a na pewno na stałe wpisze się w Twoje menu imprezowe!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Ciasto z czereśniami (Straż pożarna)

Składniki (porcje: 1)

  • 2 słoiki duże ( ok. 750ml) czereśni
  • 2 budynie waniliowe
  • 50ml Amaretto
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 75g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  • Czereśnie odsączamy.
  • Część soku z czereśni przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego pojemnika.
  • Do pojemnika wsypujemy budyń waniliowy i dokładnie mieszamy, całość przelewamy do zagotowanego soku i gotujemy budyń.
  • Do ugotowanego budyniu dodajemy czereśnie, amaretto i dokładnie mieszamy.
  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze, dokładnie miksujemy i gotowym ciastem wykładamy formę do pieczenia.
  • W malakserze umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę i miksujemy.
  • Budyń w połączeniu z czereśniami i amaretto przelewamy do wyłożonej ciastem blaszki.
  • Na górę nakładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  • Masę nakładamy na górę ciasta i posypujemy kawałkami czekolady. Gotowe!

Video

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 6

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź