Przejdź do głównej zawartości

Słyszeliście kiedyś o „Pleśniaku”? Co to takiego? Pysznie kruche ciasto z jabłkami, truskawkami i rabarbarem! Prawdziwy mix owoców na kruchym spodzie! Gorąco polecamy!

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Ciasto „Pleśniak” z owocami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 250g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 250g truskawek
  • 250g rabarbaru
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru

Przygotowanie

  • Mąkę, masło, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki.
  • W tym czasie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do owoców dodajemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę.
  • 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wielkości 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wykładamy owoce, na owoce ubite białka . Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40min.
  • Ciasto studzimy najlepiej przy otwartych drzwiach piekarnika by piana nie opadła.

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 1

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź