Słyszeliście kiedyś o „Pleśniaku”? Co to takiego? Pysznie kruche ciasto z jabłkami, truskawkami i rabarbarem! Prawdziwy mix owoców na kruchym spodzie! Gorąco polecamy!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 60 min | Poziom trudności: ŁatwyPrzepis: Ciasto „Pleśniak” z owocami
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 250g truskawek
- 250g rabarbaru
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 5 białek
- pół szklanki cukru
Przygotowanie
- Mąkę, masło, cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki.
- W tym czasie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
- Do owoców dodajemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę.
- 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę wielkości 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy owoce, na owoce ubite białka . Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40min.
- Ciasto studzimy najlepiej przy otwartych drzwiach piekarnika by piana nie opadła.