Przejdź do głównej zawartości

Pozostając w klimacie wiosennych smaków, podrzucamy dziś przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Kto nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości!

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Ciasto marchewkowe

Składniki (porcje: 1)

  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • Szczypta soli
  • 120g oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 500g marchewki startej na małych oczkach
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120g serka śmietankowego do kanapek
  • Marchewki z marcepanu

Przygotowanie

  • Jajka ucieramy razem z solą i cukrem na puszystą masę. dodajemy olej, cynamon, startą marchewkę wymieszaną z sokiem z cytryny.
  • Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Krótko mieszamy do połączenia się składników.
  • Masę przelewamy do formy wielkości 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach, funkcja góra-dół przez ok. 50 – 60min.
  • Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na dwa równe blaty. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy serek i krótko miksujemy.
  • Pierwszy blat ciasta kładziemy na talerzu, zakładamy rant cukierniczy bądź formę. 3 duże łyżki kremu wykładamy na ciasto, równo rozprowadzamy, kładziemy drugi blat ciasta i wkładamy na chwilę do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy boki oraz górę resztą kremu.
  • Jako dekorację tworzymy rozety z kremu i dekorujemy marchewkami z marcepanu.

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 10

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź