Pozostając w klimacie wiosennych smaków, podrzucamy dziś przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Kto nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 90 min | Poziom trudności: ŚredniPrzepis: Ciasto marchewkowe
Składniki (porcje: 1)
- 4 jajka
- 200g cukru
- Szczypta soli
- 120g oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 500g marchewki startej na małych oczkach
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 120g serka śmietankowego do kanapek
- Marchewki z marcepanu
Przygotowanie
- Jajka ucieramy razem z solą i cukrem na puszystą masę. dodajemy olej, cynamon, startą marchewkę wymieszaną z sokiem z cytryny.
- Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Krótko mieszamy do połączenia się składników.
- Masę przelewamy do formy wielkości 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach, funkcja góra-dół przez ok. 50 – 60min.
- Upieczone i całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy i kroimy na dwa równe blaty. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy serek i krótko miksujemy.
- Pierwszy blat ciasta kładziemy na talerzu, zakładamy rant cukierniczy bądź formę. 3 duże łyżki kremu wykładamy na ciasto, równo rozprowadzamy, kładziemy drugi blat ciasta i wkładamy na chwilę do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy boki oraz górę resztą kremu.
- Jako dekorację tworzymy rozety z kremu i dekorujemy marchewkami z marcepanu.