Połączenie malin, kokosa i białej czekolady to naprawdę raj dla podniebienia! Nasze ciasto malinowo-kokosowe zawiera wszystkie te pyszne składniki, a nawet więcej! Gwarantujemy, że zachwyci niejednego łasucha! To do dzieła!
Przepis na: Ciasto malinowo-kokosowe
Składniki (porcje: 1)
- 2 jajka
- 110g cukru
- szczypta soli
- 60ml oleju słonecznikowego
- 75ml mleka
- 125g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka czerwona
- 300g mrożonych malin
- 400ml mleka kokosowego
- 200g białej czekolady
- 6 płatków żelatyny albo 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250ml śmietanki kremówki
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
- Jajka ubijamy razem z solą oraz cukrem na sztywną masę. Dodajemy mleko oraz olej. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, krótko mieszamy.
- Masę przelewamy do formy o wielkości 26cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20min. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzącej wody. do formy silikonowej z kominem w której pieczemy np. babkę wykładamy zamrożone maliny i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
- Stężałą galaretkę wkładamy na chwilę do ciepłej wody by łatwiej wyciągnąć ją z formy. Wystudzony biszkopt zostawiamy w formie i wykładamy na niego galaretkę.
- Żelatynę moczymy w zimnej wodzie by zaczęła pęcznieć. Mleko kokosowe zagotowujemy i rozpuszczamy w nim białą czekoladę, dodajemy żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, cały czas miksując dodajemy tężejącą masę kokosową. Wylewamy na galaretkę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.