Ciasto malinowo-kokosowe

Izabela Kostka

701Drukuj 4,9/5

Ciasto malinowo-kokosowe

Połączenie malin, kokosa i białej czekolady to naprawdę raj dla podniebienia! Nasze ciasto malinowo-kokosowe zawiera wszystkie te pyszne składniki, a nawet więcej! Gwarantujemy, że zachwyci niejednego łasucha! To do dzieła!

Przepis na: Ciasto malinowo-kokosowe

Składniki (porcje: 1)

  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • szczypta soli
  • 60ml oleju słonecznikowego
  • 75ml mleka
  • 125g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka czerwona
  • 300g mrożonych malin
  • 400ml mleka kokosowego
  • 200g białej czekolady
  • 6 płatków żelatyny albo 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250ml śmietanki kremówki
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  • Jajka ubijamy razem z solą oraz cukrem na sztywną masę. Dodajemy mleko oraz olej. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej, krótko mieszamy.
  • Masę przelewamy do formy o wielkości 26cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20min. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
  • Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzącej wody. do formy silikonowej z kominem w której pieczemy np. babkę wykładamy zamrożone maliny i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.
  • Stężałą galaretkę wkładamy na chwilę do ciepłej wody by łatwiej wyciągnąć ją z formy. Wystudzony biszkopt zostawiamy w formie i wykładamy na niego galaretkę.
  • Żelatynę moczymy w zimnej wodzie by zaczęła pęcznieć. Mleko kokosowe zagotowujemy i rozpuszczamy w nim białą czekoladę, dodajemy żelatynę,mieszamy i wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, cały czas miksując dodajemy tężejącą masę kokosową. Wylewamy na galaretkę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Oceń artykuł:

Komentarze