Przejdź do głównej zawartości

Pierwsze co przychodzi Wam na myśl, gdy słyszycie Latte Macchiato? Oczywiście kawa! A my mamy dziś dla Was Latte Macchiato w zupełnie nowej odsłonie. Podsyłamy przepis na pyszne Ciasto Latte Macchiato z brzoskwiniami! To do dzieła!

Typ przepisu: | Czas przygotowania: | Poziom trudności:

Przepis: Ciasto Latte Macchiato

Składniki (porcje: 1)

  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 15g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżeczki cappuccino w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • kakao do posypania

Przygotowanie

  • Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Do utartego masła dodajemy pojedynczo jajka.
  • Mąkę mieszamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z mlekiem do masy.
  • Masę przekładamy do formy wielkości 20×25 cm i pieczemy przez ok. 20-25min w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy żeby zaczęła pęcznieć.
  • Na wystudzone ciasto wykładamy odsączone z soku na mniejsze kawałki pokrojone brzoskwinie.
  • Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy jogurt oraz mascarpone, mieszamy.
  • Masę dzielimy na dwie porcje, do jednej połowy dodajemy cappuccino w proszku.
  • Żelatynę lekko podgrzewamy i mieszamy z odrobiną kremu by wyrównać temperaturę, dzielimy na pół i mieszamy z obydwoma kremami.
  • Połowę białej masy wylewamy na brzoskwinie, na górę wylewamy całą masę cappuccino, a na nią resztę białego kremu.
  • Wierzch posypujemy kakao bądź startą czekoladą.

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 2

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź