Pierwsze co przychodzi Wam na myśl, gdy słyszycie Latte Macchiato? Oczywiście kawa! A my mamy dziś dla Was Latte Macchiato w zupełnie nowej odsłonie. Podsyłamy przepis na pyszne Ciasto Latte Macchiato z brzoskwiniami! To do dzieła!
Typ przepisu: Deser | Czas przygotowania: 60 min | Poziom trudności: ŁatwyPrzepis: Ciasto Latte Macchiato
Składniki (porcje: 1)
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100g mąki
- 15g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 1 puszka brzoskwiń
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 300g jogurtu naturalnego
- 250g mascarpone
- 4 łyżeczki cappuccino w proszku
- 2 łyżki żelatyny
- kakao do posypania
Przygotowanie
- Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy cukier waniliowy. Do utartego masła dodajemy pojedynczo jajka.
- Mąkę mieszamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z mlekiem do masy.
- Masę przekładamy do formy wielkości 20×25 cm i pieczemy przez ok. 20-25min w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i zostawiamy żeby zaczęła pęcznieć.
- Na wystudzone ciasto wykładamy odsączone z soku na mniejsze kawałki pokrojone brzoskwinie.
- Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy jogurt oraz mascarpone, mieszamy.
- Masę dzielimy na dwie porcje, do jednej połowy dodajemy cappuccino w proszku.
- Żelatynę lekko podgrzewamy i mieszamy z odrobiną kremu by wyrównać temperaturę, dzielimy na pół i mieszamy z obydwoma kremami.
- Połowę białej masy wylewamy na brzoskwinie, na górę wylewamy całą masę cappuccino, a na nią resztę białego kremu.
- Wierzch posypujemy kakao bądź startą czekoladą.