Jesienią i zimą zdecydowanie częściej mamy ochotę na słodkości. Zamiast sięgać po gotowe batoniki, czekoladki i ciastka, lepiej postawić na domowe wypieki! Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne ciasto z biszkoptem i budyniem. Polecamy Ciasto Lambada!
Przepis na: Ciasto Lambada
Składniki (porcje: 1)
- 3 jajka
- 100g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 80ml oleju
- 100ml wody gazowanej
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700ml soku multiwitamina
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 400ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Ok.200g biszkoptów do tiramisu
- 50g gorzkiej czekolady
- forma wielkości 25x30cm
Przygotowanie
- Jajka z cukrem oraz solą wrzucamy do miski i ubijamy na puszystą pianę.
- W tym czasie mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia.
- Do ubijających się jajek można dodać ekstrakt waniliowy.
- Do miksującej się masy dodajemy olej, wodę i mąkę.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni (góra i dół) przez około 20min.
- Wlewamy 400ml soku multiwitamina do garnuszka i 100 ml do szklanki, wsypujemy do szklanki proszek budyniowy i mieszamy.
- Wymieszany budyń wlewamy do soku w garnuszku i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Przestudzony budyń układamy na biszkopt i zostawajmy do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ostudzonego budyniu.
- 200ml soku wlewamy do miski.
- Moczymy jedną stronę biszkoptu i układamy na śmietanie.
- Rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy biszkopty.
- Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.