Ciasto Lambada

Izabela Kostka

37Drukuj 5/5

Ciasto lambada
Ciasto lambada / fot. Izabela Kostka

Jesienią i zimą zdecydowanie częściej mamy ochotę na słodkości. Zamiast sięgać po gotowe batoniki, czekoladki i ciastka, lepiej postawić na domowe wypieki! Dziś mamy dla Was przepis na przepyszne ciasto z biszkoptem i budyniem. Polecamy Ciasto Lambada!

Przepis na: Ciasto Lambada

Składniki (porcje: 1)

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 80ml oleju
  • 100ml wody gazowanej
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700ml soku multiwitamina
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ok.200g biszkoptów do tiramisu
  • 50g gorzkiej czekolady
  • forma wielkości 25x30cm

Przygotowanie

Ciasto Lambada - YouTube
  • Jajka z cukrem oraz solą wrzucamy do miski i ubijamy na puszystą pianę.
  • W tym czasie mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Do ubijających się jajek można dodać ekstrakt waniliowy.
  • Do miksującej się masy dodajemy olej, wodę i mąkę.
  • Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni (góra i dół) przez około 20min.
  • Wlewamy 400ml soku multiwitamina do garnuszka i 100 ml do szklanki, wsypujemy do szklanki proszek budyniowy i mieszamy.
  • Wymieszany budyń wlewamy do soku w garnuszku i gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Przestudzony budyń układamy na biszkopt i zostawajmy do ostygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ostudzonego budyniu.
  • 200ml soku wlewamy do miski.
  • Moczymy jedną stronę biszkoptu i układamy na śmietanie.
  • Rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy biszkopty.
  • Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Komentarze