Ciasto Kinder Bueno

Izabela K
29 marca, 2021

656 5/5

Pyszne ciasto bez pieczenia! Kilka warstw herbatników, przełożonych kremem czekoladowym i orzechowym. Deser jeszcze lepiej smakuje następnego dnia. Nie należy do najlżejszych, jednakże raz przygotowany, pozostanie w Waszej pamięci już na zawsze. Pycha!

Przepis na: Ciasto Kinder Bueno

Składniki (porcje: 1)

  • 500g herbatników
  • 1/2 szklanki letniego mleka do nasączania herbatników
  • 5-6 łyżek nutelli
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 500g mascarpone
  • 700ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 100g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 batoniki Kinder Bueno do dekoracji

Przygotowanie

  • Spód formy wykładamy herbatnikami, a następnie nasączamy mlekiem. Na warstwie wyłożonych herbatników rozsmarowujemy nutellę (wcześniej lekko podgrzewamy, wtedy będzie się łatwo rozsmarowywać). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które również nasączamy mlekiem.
  • Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ubitą śmietankę kremówkę. 3/4 kremu rozsmarowujemy na warstwie herbatników, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, a następnie nasączamy mlekiem. Ciasto wkładamy do lodówki
  • Masa orzechowa: Do rondelka wlewamy 200ml śmietany kremówki. Dodajemy 2 łyżki miodu i masło, zagotowujemy, ciągle mieszając. Wsypujemy 2 szklanki mleka w proszku i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy laskowe i mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy połowę (125g) serka mascarpone i ponownie mieszamy. Masę zostawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy resztę serka mascarpone. Krem z mascarpone dodajemy do masy orzechowej, miksujemy. Gotowy krem wykładamy na warstwę herbatników, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wkładamy ciasto do lodówki na 15-20 min, aby masa delikatnie stężała. Pozostałą część kremu czekoladowego (1/4 ) rozsmarowujemy. Całość posypujemy kakao. Dekorujemy kawałkami batoników kinder bueno.

5 / 5. 9