Przejdź do głównej zawartości

Słodycz mlecznej czekolady przełamana soczystą brzoskwinią? Tak! Sprawdź nasz niepowtarzalny przepis na ciasto duplo z brzoskwiniami! Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Ciasto duplo z brzoskwiniami

Składniki (porcje: 1)

  • 125g miękkiego masła
  • 75g cukru
  • 2 jajka
  • 75g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • Forma wielkości 24-26cm.
  • 2 łyżeczka żelatyny
  • Brzoskwinie z puszki około 400g
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 75g nugatu
  • 20 batoników DUPLO

Przygotowanie

  • Masło z cukrem ucieramy do uzyskania puszystej masy.
  • Dodajemy jajka oraz mąkę.
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180° około 20 min.
  • 1 łyżeczkę żelatyny mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na bok
  • Brzoskwinie odsączamy i blendujemy.
  • Żelatynę podgrzewamy i dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej dla wyrównania temperatury.
  • Dolewamy zmieszaną żelatynę do masy brzoskwiniowej, odkładamy do lodówki.
  • Masę brzoskwiniową wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
  • 1 łyżeczkę żelatyny mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na bok
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
  • Nugat podgrzewamy i dodajemy żelatynę.
  • Miksujemy nugat z ubitą śmietanką.
  • 4 batoniki duplo kroimy na małe kawałki.
  • Dodajemy do masy z nugatem i mieszamy.
  • Masę wykładamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
  • 14 batoników kroimy na pół.
  • Ciasto wyciągamy ostrożnie z formy i przekładamy na talerz.
  • Przyklejamy połówki batoników do boku ciasta.
  • Dwa batoniki kroimy na drobne kawałki i posypujemy wierch ciasta.

Video

Średnia ocena: 5 / 5. Liczba głosów: 5

Izabela Kostka

Miłośniczka wypieków, dekoracji oraz projektów DIY, dzielącą się swoimi pomysłami na własnym YouTube kanale.

Zostaw odpowiedź