Słodycz mlecznej czekolady przełamana soczystą brzoskwinią? Tak! Sprawdź nasz niepowtarzalny przepis na ciasto duplo z brzoskwiniami! Niezapomniane wrażenia smakowe gwarantowane!
Przepis: Ciasto duplo z brzoskwiniami
Składniki (porcje: 1)
- 125g miękkiego masła
- 75g cukru
- 2 jajka
- 75g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- Forma wielkości 24-26cm.
- 2 łyżeczka żelatyny
- Brzoskwinie z puszki około 400g
- 400ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 75g nugatu
- 20 batoników DUPLO
Przygotowanie
- Masło z cukrem ucieramy do uzyskania puszystej masy.
- Dodajemy jajka oraz mąkę.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180° około 20 min.
- 1 łyżeczkę żelatyny mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na bok
- Brzoskwinie odsączamy i blendujemy.
- Żelatynę podgrzewamy i dodajemy odrobinę masy brzoskwiniowej dla wyrównania temperatury.
- Dolewamy zmieszaną żelatynę do masy brzoskwiniowej, odkładamy do lodówki.
- Masę brzoskwiniową wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
- 1 łyżeczkę żelatyny mieszamy z zimną wodą i odstawiamy na bok
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
- Nugat podgrzewamy i dodajemy żelatynę.
- Miksujemy nugat z ubitą śmietanką.
- 4 batoniki duplo kroimy na małe kawałki.
- Dodajemy do masy z nugatem i mieszamy.
- Masę wykładamy na brzoskwinie i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
- 14 batoników kroimy na pół.
- Ciasto wyciągamy ostrożnie z formy i przekładamy na talerz.
- Przyklejamy połówki batoników do boku ciasta.
- Dwa batoniki kroimy na drobne kawałki i posypujemy wierch ciasta.