Bakłażan faszerowany kaszą

Bakłażan to podstępne warzywo! (A prawdę mówiąc, wbrew powszechnej opinii, to owoc! Dokładniej – jagoda.) Chwila nieuwagi, albo źle dobrane dodatki i zamiast oczarować smakiem – będzie gorzki i mdły. Bakłażan (inaczej zwany oberżyną) chętnie współpracuje z czosnkiem, gałką muszkatołową (świeżo zmieloną!) lub imbirem. Inna nazwa tej rośliny to „gruszka miłosna” – uznawana jest za afrodyzjak. Oprócz walorów smakowych, oberżyna ma również wiele innych zalet: podobno pomaga w walce z nowotworami skóry; poprawia pamięć; zmniejsza poziom cholesterolu (tego „złego”); ma mało kalorii, a za to sporo błonnika – sprawdza się w diecie osób dbających o linię.

Typ przepisu:

Czas wykonania:

Poziom trudności:

Przepis: Bakłażan faszerowany kaszą

Składniki (porcje: 2)

  • 1 bakłażan
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 torebka kaszy pęczak (lub innej ulubionej kaszy)
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • przecier pomidorowy
  • kilka listków pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma – według uznania

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  • W międzyczasie, umytego bakłażana przecinamy wzdłuż na pół. Zachowując ok. ½ cm odstępu od skórki, nacinamy miąższ w kratkę. Uważamy, by nie ciąć zbyt głęboko (na ok. 1 cm) w przeciwnym razie przy wyciąganiu miąższu, możemy uszkodzić ‘dno’ bakłażana.
  • Nacieramy wnętrze bakłażana oliwą, czosnkiem i przyprawami. Następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego (wnętrzem do góry) i pieczemy ok. 30 min.
  • Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidora oblewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  • Z podpieczonego bakłażana delikatnie usuwamy miąższ, można go wymieszać z kaszą w osobnym naczyniu.
  • Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy nabierze złotawego koloru, dodajemy miąższ z kaszą. Wedle uznania można jeszcze trochę doprawić, np. chili (świeżą, pokrojoną papryką lub suszonymi pestkami). Dodajemy pokrojonego pomidora i przecier – tylko odrobinę, by składniki ładnie się połączyły, a nie „pływały”. Mieszamy, smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  • Połówki bakłażana wypełniamy farszem, można posypać tartym serem np. Grana Padano. Pieczemy przez kolejne 30 minut.
  • Po wyciągnięciu bakłażana z piekarnika, możemy dodać jeszcze trochę tartego sera i kilka listków pietruszki (lub jeśli mamy i wolimy – kolendry).
Avatar of Adrianna Juranek
Ekspert w dziedzinie literatury, licencjatka filologii śródziemnomorskiej. Pasjonatka podróży, egzotycznej kuchni oraz popkultury. Wolne chwile poświęca na fitness, długie spacery lub seriale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *