Babeczki Wielkanocne “Zajączki”

Izabela Kostka

1134Drukuj 5/5

Babeczki Wielkanocne “Zajączki”

Następnym super pomysłem na Wielkanocne Słodkości są Babeczki Zajączki! Niezwykle urocze, oryginalne i przede wszystkim smaczne! To do dzieła!

Przepis na: Babeczki Wielkanocne “Zajączki”

Składniki (porcje: 4)

  • 150g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mleka
  • 100g kawałków czekolady
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 100g lukru plastycznego w kolorze białym
  • 100g lukru plastycznego w kolorze różowym
  • Wykałaczki

Przygotowanie

Babeczki Wielkanocne “Zajączki” - YouTube
  • Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy.
  • Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii.
  • Gdy masło będzie puszyste, dodajemy po jednym jajku.
  • W miseczce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy.
  • Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
  • Ciasto porcjujemy do foremek na muffinki.
  • Pieczemy w temperaturze180°C przez ok 30 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy uszy zajączka – wykorzystujemy lukier plastyczny w kolorze białym i różowym.
  • Lukier biały rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm.
  • Za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty.
  • To samo robimy z lukrem różowym.
  • Za pomocą wykałaczek, sklejamy dwa kawałki ze sobą tworząc uszy, zostawiamy do stwardnięcia.
  • Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
  • W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę i ponownie miksujemy.
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
  • Górę posypujemy kolorową posypką i na koniec dekorujemy przygotowanymi wcześniej uszami.

Komentarze