Następnym super pomysłem na Wielkanocne Słodkości są Babeczki Zajączki! Niezwykle urocze, oryginalne i przede wszystkim smaczne! To do dzieła!
Przepis na: Babeczki Wielkanocne “Zajączki”
Składniki (porcje: 4)
- 150g miękkiego masła
- Szczypta soli
- 200g cukru
- 2 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g mleka
- 100g kawałków czekolady
- 250ml śmietanki kremówki
- 250g mascarpone
- 100g lukru plastycznego w kolorze białym
- 100g lukru plastycznego w kolorze różowym
- Wykałaczki
Przygotowanie
- Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy.
- Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii.
- Gdy masło będzie puszyste, dodajemy po jednym jajku.
- W miseczce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy.
- Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
- Ciasto porcjujemy do foremek na muffinki.
- Pieczemy w temperaturze180°C przez ok 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy uszy zajączka – wykorzystujemy lukier plastyczny w kolorze białym i różowym.
- Lukier biały rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm.
- Za pomocą okrągłych foremek wycinamy kształty.
- To samo robimy z lukrem różowym.
- Za pomocą wykałaczek, sklejamy dwa kawałki ze sobą tworząc uszy, zostawiamy do stwardnięcia.
- Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
- W osobnej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy ubitą śmietankę i ponownie miksujemy.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
- Górę posypujemy kolorową posypką i na koniec dekorujemy przygotowanymi wcześniej uszami.