Babeczki Wielkanocne “Baranki”

Izabela K
28 marca, 2021

409 4,6/5

Na chwilę przed Wielkanocą podsyłamy ostatni przepis na Babeczki Wielkanocne Baranki! Gwarantujemy, że ich słodki wygląd jest w pełni adekwatny do smaku! Gorąco polecamy!

Przepis na: Babeczki Wielkanocne “Baranki”

Składniki

  • 150g miękkiego masła
  • Szczypta soli
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g mleka
  • 100g kawałków czekolady
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 250g mascarpone
  • 200g lukru plastycznego lub marcepanu
  • Mini Marshmallows białe

Przygotowanie

  • Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy.
  • Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii, gdy masło będzie puszyste dodajemy po jednym jajku.
  • Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy.
  • Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
  • Przygotowane ciasto porcjujemy do foremek na muffinki.
  • Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
  • Z lukru plastycznego bądź marcepanu formujemy małe jajko i lekko rozwałkowujemy, aby było płaskie.
  • Następnie formujemy mały wałek i dzielimy go na pół, a następnie z każdego kawałka formujemy podłużną łezkę.
  • Doklejamy do jajka i mamy tułów z rączkami.
  • Formujemy jeszcze kilka podłużnych mniejszych elementów – będzie to grzywka baranka.
  • Następnie przyklejamy barankowi oczy – w tym celu można wykorzystać czarne perełki oraz formujemy nos.
  • Z mini Marshmallows tworzymy wełnę baranka.
  • Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
  • W osobnej misce miksujemy serek mascarpone i dodajemy do niego ubitą śmietankę, ponownie miksujemy.
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
  • Na górę nakładamy Marshmallows.
  • Na końcu przyklejamy głowę baranka i gotowe!

4,6 / 5. 8

Tagi: Przepisy Wielkanocne, Święta, Wielkanoc