Na chwilę przed Wielkanocą podsyłamy ostatni przepis na Babeczki Wielkanocne Baranki! Gwarantujemy, że ich słodki wygląd jest w pełni adekwatny do smaku! Gorąco polecamy!
Przepis: Babeczki Wielkanocne „Baranki”
Składniki (porcje: 4)
- 150g miękkiego masła
- Szczypta soli
- 200g cukru
- 2 jajka
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g mleka
- 100g kawałków czekolady
- 250ml śmietanki kremówki
- 250g mascarpone
- 200g lukru plastycznego lub marcepanu
- Mini Marshmallows białe
Przygotowanie
- Masło umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ucieramy.
- Podczas ucierania dodajemy powoli cukier, odrobine wanilii, gdy masło będzie puszyste dodajemy po jednym jajku.
- Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy.
- Na koniec dodajemy kawałki czekolady i krótko mieszamy.
- Przygotowane ciasto porcjujemy do foremek na muffinki.
- Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
- Z lukru plastycznego bądź marcepanu formujemy małe jajko i lekko rozwałkowujemy, aby było płaskie.
- Następnie formujemy mały wałek i dzielimy go na pół, a następnie z każdego kawałka formujemy podłużną łezkę.
- Doklejamy do jajka i mamy tułów z rączkami.
- Formujemy jeszcze kilka podłużnych mniejszych elementów – będzie to grzywka baranka.
- Następnie przyklejamy barankowi oczy – w tym celu można wykorzystać czarne perełki oraz formujemy nos.
- Z mini Marshmallows tworzymy wełnę baranka.
- Gdy babeczki są już całkowicie wystudzone ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
- W osobnej misce miksujemy serek mascarpone i dodajemy do niego ubitą śmietankę, ponownie miksujemy.
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
- Na górę nakładamy Marshmallows.
- Na końcu przyklejamy głowę baranka i gotowe!